Udland

Brutale Boko Haram: Uhyggelig rapport om de bortførte pigers skæbne

En ny rapport fra UNICEF er uhyggelig læsning. Den viser, at antallet af børn, der bruges som selvmordsbombere af Boko Haram, er tidoblet på et år.

Hun var omkring 15 år gammel, da hun selv meldte sig til politiet i Cameroon den 26. marts.

Om livet havde hun et bombebælte, der indeholdt 12 kilo sprængstof. Ifølge myndighederne var hun underernæret og bar præg af psykologisk mishandling. 

I sin forklaring til politiet sagde hun, at hun var en af de 276 piger, som terrorbevægelsen Boko Haram bortførte i april 2014.

Er pigens forklaring sand, vil det være første livstegn fra pigerne i mange måneder. De blev kendt, da en global kampagne, under navnet #BringBackOurGirls, fik verdens opmærksomhed rette mod de bortførte piger fra området Chibok i det nordøstlige Nigeria.

Og en ny uhyggelig rapport fra Unicef viser, at pigen med bombebæltet langt fra er alene. Ifølge Unicef bruger den militante gruppe børn helt ned i otteårs alderen, særligt piger, som bliver sløvet med rusmidler.

- Brugen af børn, især piger, som såkaldte selvmordsbombere er blevet et skelsættende og foruroligende træk i denne konflikt, udtaler Laurent Duvillier, regional talsmand for Unicef, til nyhedsbureauet Reuters.

 Nogle af børnene ved sandsynligvis ikke, at de transporterer sprængstoffer, som ofte bliver fjerndetoneret. 

Laurent Duvillier, regional talsmand for Unicef

Børnene udfører dødelige angreb på skoler og markeder med sprængstoffer skjult under deres tøj.

Mellem januar 2014 og februar i år har børn udført 21 terrorangreb i Cameroon, 17 i Nigeria og to i Chad. 75 procent af børnene der udførte terroren var piger. Dermed er børn blevet terrorbevægelsen Boko Harams fortrukne våben i deres kamp i Midt- og Vestafrika, der har kostet 17.000 mennesker livet og sendt 2,6 millioner på flugt.

- Det drejer sig dybest set om, at de vender børnene imod deres egne lokalsamfund ved at snøre bomber omkring livet på dem. 

Nogle af børnene ved sandsynligvis ikke, at de transporterer sprængstoffer, som ofte bliver fjerndetoneret. Unicef betegner taktikken som værende effektiv for Boko Haram til at øge antallet af personskader, da folk normalt ikke ser børn som en trussel, vurderer den regionale talsmand for Unicef, Laurent Duvillier.

Terror, sexmisbrug og stigmatisering

Det står ikke klart, hvordan Boko Haram tvinger børnene til at udføre angrebene, men pigerne, der er blevet voldtaget og har været udsat for psykisk tortur, er ofte sårbare, oplyser den amerikanske hær.

Og mens de bortførte børn engang blev set som ofre, er udviklingen ved at vende. 

- Efter selvmordsangreb begået af børn er mere og mere almindeligt, så er nogle lokalsamfund begyndt at se dem som en trussel mod deres sikkerhed, siger Manuel Fontaine, Unicef's regionale chef for Vest- og Central Afrika. 

En udvikling der bekymrer Unicef, når det gælder fremtiden for børnene.

- Denne mistanke mod børnene kan have ødelæggende konsekvenser. For hvordan kan et lokalsamfund blive genopbygget, når det frastøder sine egne søstre, døtre og mødre?, spørger Manuel Fontaine.

#BringBackOurGirls

Desperate forældre har lige siden bortførelsen i 2014 kæmpet for en frigivelse. Og Nigerias præsident Muhammadu Buhari har svoret at nedkæmpe Boko Haram. Men indtil videre har den nigerianske hær haft svært ved at udføre Buharis ønsker i den nordlige del af landet.

Amnesty International anslår, at Boko Haram har bortført omkring 2000 piger og kvinder siden 2014 til brug som kokke, selvslaver, krigere og selvmordsbombere. På torsdag er det præcis to år siden, at pigerne fra Chibok blev bortført.