Udland

Cameron vil have kollegers skattepapirer lagt frem

David Cameron opfordrer til åbenhed om skattepapirer hos britiske toppolitikere efter Panama-papirerne.

Efter selv at have været presset til at offentliggøre sine skattepapirer, vil Storbritanniens premierminister, David Cameron, nu også have sine kolleger til at lægge papirer frem, skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Premierminister David Cameron mener, det vil være rigtigt, at britiske finansministre, oppositionspartiernes finansordførere og potentielle britiske ledere skal offentliggøre, hvad de betaler i skat, siger en talskvinde mandag ifølge Reuters.

Udtalelsen kommer, efter at premierministeren søndag tog konsekvensen af, at han er blevet sat i forbindelse med de såkaldte Panama-papirer og fremlagde sine skattepapirer for at dementere, at han skulle have unddraget skattebetaling.

I de lækkede Panama-papirer, der navngiver en række personer, som har haft deres penge i skattely, er Camerons afdøde fars navn dukket op.

Kalder det dårlig håndtering

David Cameron har selv fortalt, at han har haft aktier i sin fars Bahamas-baserede firma, men at han solgte aktierne, inden han blev premierminister.

Lørdag erkendte han dog også, at han ikke har håndteret situationen optimalt og kaldte det "dårlig håndtering af historier om hans mulige involvering i kreative skatteløsninger".

Samtidig løftede han også sløret for, at han ville offentliggøre detaljer om sine skatteregnskaber gennem årene, og det skal altså også gælde for hans kolleger, siger han nu.

- Når det kommer til at offentliggøre skattebetalinger, har premierministeren gjort det klart, at han er villig til at være transparent, og det burde også gælde for potentielle premierministre, siger hans talskvinde ifølge Reuters.

Nedsætter arbejdsgruppe

Camerons skatteoplysninger går seks år tilbage og viser blandt andet, at premierministeren i skatteåret 2014-15 betalte 75.898 pund i skat ud fra en samlet indkomst på 200.307 pund (1,85 millioner kroner).

Indtægterne stammer fra en løn på 140.522 pund, skattepligtige diæter på 9834 pund, 46.899 pund fra lejeindtægter fra et familieejet hus i Notting Hill i London og 3052 pund i renter.

Foruden at lægge de normalt private skattepapirer frem har Cameron også meddelt, at han vil nedsætte en arbejdsgruppe, der skal styrke Storbritanniens kamp mod skatteunddragelse og hvidvaskning af penge.