Udland

Blev terrormistænkt afsløret af Facebook-besked til svensk bekendt?

Osama Krayem blev anholdt i Bruxelles igår. Den terrormistænkte kan være blevet afsløret af svenske efterretninger, skriver Expressen.

Mens meget af fredagens fokus i Bruxelles var på Mohamed Abrinis anholdelse i forbindelse med terrorangrebet i Belgien, der dræbte 32 civile, offentliggjorde efterforskerne i Belgien også, at en mand ved navn Osama Krayem var blevet anholdt. Et navn de dog kendte særdeles godt i de svenske medier.

Ifølge de svenske medier er Osama Krayem nemlig svensk statsborger og en af godt 300 svenskere, der har rejst ud for at tilslutte sig kampen for terrororganisationen Islamisk Stat.

Belgiske myndigheder har ikke bekræftet, at Osama Krayem er svensker, men de oplyser, at den anholdte befandt sig på den metrostation i Bruxelles, der blev angrebet i marts.

Säpo kan have stået bag anholdelse

Expressen skriver ydermere, at pågribelsen af Osama Krayem i fredags har spor tilbage til Sverige og Säpo, den svenske efterretningstjeneste.

Svenskerne skal være kommet på sporet af den 23-årige mand, der menes at stamme fra Rosengården i Malmø, fordi han skrev til en svensk bekendt via Facebook. De oplysninger blev givet videre til de belgiske myndigheder, der derfor kunne lokalisere Osama Krayem og anholde ham. Säpo vil dog ikke kommentere på de konkrete oplysninger over for Expressen, men journalist på avisen, Diamant Salihu, siger til TV 2.

- Det var, da han kontaktede et familiemedlem, at politiet kunne spore ham i Bruxelles, siger han.

Set med IS-flag

Osama Krayem er et navn, der det seneste år ikke har været på radaren i Sverige, efter at han for 15 måneder siden forlod landet:

- Han forlod Sverige sidste år i januar, og et par uger efter publicerede han et foto af ham selv foran et IS-flag med en riffel, og siden da har vi intet hørt, indtil han blev anholdt i Belgien, siger Diamant Salihu.

Der har været usikkerhed om, hvor Osama Krayem har befundet sig. Det er først med denne anholdelse, at man er blevet klar over, at han ikke stadig var i Syrien eller Irak, fortæller journalisten:

- Vi har ikke vidst før, at han var en af dem, der var blevet sendt tilbage til Europa for at udføre terrorangreb eller hjælpe dem, der udførte det. Nu ved vi, at han angiveligt er forbundet til den terrorgruppe.

Osama Krayem blev sammen med fem andre anholdt fredag i Bruxelles. To af dem blev lørdag løsladt igen, mens de fire er mistænkt for at deltage i terrorhandlinger.