Udland

Fartøj grundstødt ud for Barsebäck: Bruges til radioaktivt affald

Et fragtskib, der bruges til at fragte radioaktivt affald, er gået på grund ud for det lukkede svenske atomkraftværk 'Barsebäck'.

Et fragtskib, som anvendes til transport af radioaktivt affald, er gået på grund ud for Barsebäck. Det oplyser den svenske søfartsstyrelse ifølge svenske medier – blandt andet Aftonbladet.  

Skibet gik ifølge mediet på grund kort efter klokken 08:30.

- De har stødt på en sandbanke og skibet skulle ikke være i fare, siger Göran Garmer fra ’Search and Rescue’ på Barsebäck.

Der er tale om skibet M / S Sigrid – et skib, der altså bruges til transport af radioaktivt affald fra det lukkede svenske kernekraftværk. Den svenske søfartsstyrelse meddeler dog, at der ikke er nogen risiko forbundet med episoden, der skete, mens der var en lods om bord .

- Der er ikke farligt gods ombord, siger kommunikationsmedarbejder Eva Nordstrom til Aftonbladet.

Også svensk politiet følger sagen.

- Skibet er på grund af indtil videre ukendte årsager, siger Kim Hild, pressechef hos Skåne politi.

Dansk operationscenter er orienteret

Ifølge Ritzau siger vagtholdschefen ved det danske forsvars operationscenter, at man er blevet orienteret af de svenske myndigheder.

- Vi har fået at vide, at der ikke er farligt gods om bord, siger han.

Der er heller ikke ikke fundet nogen lækager på affaldsskibet, der altså ingen last havde om bord.

Ifølge den svenske søredningstjeneste har Barsebäck et vanskelige havneindløb, der er følsomt over for vejr og vind, skriver avisen Sydsvenska Dagbladet på sin hjemmeside.

Fredag morgen blæste det 5-6- sekundmeter, og det kan måske have påvirket skibets manøvremuligheder.

Barsebäcks sidste reaktor blev lukket i 2005 efter mange års pres fra Danmark. Mange anså det for stærkt risikabelt at have et atomkraftværk liggende lige over for en millionby og hovedstad som København.