Kæmpehul åbner sig i trafikeret vejkryds i europæisk hovedstad

Alan Grubelic så jordfaldshullet åbne sig, da asfalten faldt sammen i et trafikeret vejkryds i Kroatiens hovedstad.

Bilisterne på kørebanen fik sig en ordentlig overraskelse tirsdag aften, da asfalten åbnede sig på en trafikeret hovedvej i den kroatiske hovedstad, Zagreb.

Et 50 kubikmeter stort jordfaldshul åbnede sig pludseligt midt i en af millionbyens trafikerede vejkryds.

- Det var ved 21.30-tiden. Jeg var på hjem fra arbejde og ventede på grønt lys.  Mens jeg ventede, kunne jeg slet ikke tro mine egne øjne, fortæller Alan Grubelic, der så hullet åbne sig.

Vejen sank sammen. Bilens ene hjul var nede i hullet, men det lykkedes ham at komme væk

Alan Grubelic, øjenvidne

- En bil, der kom fra vest og havde grønt lys, drejede til venstre, og efter den var kørt, åbnede hullet sig efter ham. Vejen sank sammen. Bilens ene hjul var nede i hullet, men det lykkedes ham at komme væk, fortsætter han.

Herunder kan se, hvordan kæmpehullerne i jorden opstår:

Borgmester: Vi arbejder 24 timer i døgnet

Ifølge øjenvidnet opdagede den pågældende bilist formentlig ikke noget, for han kørte væk uden at stoppe. Ingen personer kom noget til.

Zagrebs borgmester, Milan Bandic, fortæller til kroatisk tv, at myndighederne er i gang med at reparere vejen og kloaksystemet under asfalten.

- Vi arbejder 24 timer i døgnet på at løse det, siger borgmesteren.

Indtil problemet er løst, må bilisterne finde sig i at køre i den modsatte side af hovedvejen, hvilket skaber en smule trafikale problemer i den kroatiske hovedstad.

Geolog: Det kan også ske i Danmark

Jordfaldshullerne, som det i Kroatien, opstår på grund af en underjordisk sammenstyrtning, når kalken i undergrunden er skyllet væk af vand. Der er set lignende tilfælde i Sverige, og hullerne kan også sagtens opstå i Danmark.

Ifølge geolog Keld Rømer Rasmussen fra Geoscience i Aarhus opstår hullerne dog sjældent i beboede områder i Danmark, men de opstår som regel i områder med højtliggende kalk og et grundvandsspejl, eksempelvis Stevns eller Møn. 

Det kan dog ikke udelukkes, at man i Danmark kan se et jordfaldshul midt i et beboet område eller på en trafikeret vej.

Se videoen øverst i artiklen.

Se flere videoer med jordfaldshuller

New York, USA

New York, USA

August 2015: I New York-bydelen Brooklyn åbnede vejen sig i området mellem 5th Avenue og 64th Street tæt på Sunset Park.
Et kæmpe jordfaldshul har slugt vejen og asfalten, og det er gået ud over vand-, el- og gasforsyningen til beboerne i området.
Ingen mennesker er kommet til skade.

Foto: TV 2

Concord, USA

Concord, USA

August 2015: I delstaten New Hampshire fik bilisterne sig en forskrækkelse, da et kæmpe hul åbnede sig midt på kørebanen på motorvejen i sidste uge.
Ifølge de lokale nyhedsmedier blev motorvejen lukket hele eftermiddagen og aftenen, indtil myndighederne fik spærret området af.
Vejarbejdere fik fyldt hullet med sand, og der blev åbnet for trafikken igen sent om aftenen.
Ingen mennesker kom til skade på grund af kæmpehullet, men en person blev anholdt for spirituskørsel, fordi han kørte forbi politiets spærringer omkring hullet og ind på den lukkede motorvej.

Foto: Reuters

Konya, Tyrkiet

Konya, Tyrkiet

Maj 2015: De lokale landmænd i Konya-provinsen i Tyrkiet er skræmte, efter et kæmpe jordfaldshul er blevet opdaget på en mark.
Jordfaldshullet, der er 10 meter bredt og 90 meter dybt, dukkede ifølge lokale landmænd pludseligt op, og det påvirker lokalbefolkningen.

Foto: TV 2

Florida, USA

Florida, USA

August 2015: I foråret 2013 blev amerikaneren Jeff Bush dræbt, da et kæmpehul åbnede sig under hans hus i Seffner, Florida. Siden er huset fjernet fra grunden, men i sidste uge opstod hullet igen samme sted som tidligere.
Hullet er denne gang seks meter dybt.
De lokale myndigheder har ifølge CNN sendt eksperter til grunden, men de har slået fast, at områdets beboere ikke er i fare. Myndigheder købte grunden og nabogrunden efter ulykken for to år siden og har sørget for, at ingen mennesker kommer til at bo tæt på hullet.
Liget af Jeff Bush er i øvrigt aldrig blevet fundet. I videoen kan du også se arkivbilleder fra 2013.

Foto: TV 2

St. Albans, England

St. Albans, England

September 2015: På en stille villavej i det engelske boligområde St. Albans, der ligger 40 kilometer nord for London, fik beboerne noget af en forskrækkelse da de torsdag vågnede op til et 20 meter bredt hul.

Dagen forinden havde der blot været et mindre hul i asfalten, men natten over havde det vokset sig faretruende stort, og det fik politi og brandvæsen til at evakuere beboerne fra 58 huse omkring hullet.

Foto: Ritzau

Mississippi, USA

Mississippi, USA

Et 15 meter bredt jordfaldshul åbnede sig på en parkeringsplads i den amerikanske delstat Mississippi og tog mindst 14 biler med sig. 

Foto: NBC

Zagreb, Kroatien

Zagreb, Kroatien

April 2016: En bilist var tæt på at blive fanget i den kroatiske hovedstad. Ingen kom noget til. 

Foto: RTL

Oregon, USA

Oregon, USA

De store jordfaldshuller lukkede et stykke af Highway 101. 

Foto: TV 2

Trujilo, Peru

Trujilo, Peru

En familie fra Peru fik sig en slem overraskelse midt under en køretur i byen Trujillo

Foto: TV 2

Missouri, USA

Missouri, USA

En kvinde nåede lige ud af bilen, inden hendes bil blev slugt af kæmpehul i St. Joseph i delstaten Missouri. 

Foto: CBS News

Fukuoka, Japan

Fukuoka, Japan

Et jordfaldshul på 20 meter i diameter åbnede sig på en gade i storbyen Fukuoka i det sydlige Japan.

Hullet har slugt en stor del af en femsporet vej tæt ved byens travle hovedbanegård.

Foto: Scanpix

Florida, USA

Florida, USA

August 2015: Jordfaldshullet opstod i et villakvarter i byen Groveland i delstaten Florida. Både dele af indkørslen og gaden blev slugt, da jorden åbnede sig.
Ifølge Today er kæmpehullet 14 meter bredt og 20 meter dybt. Vandrørene i jorden tog skade af sammenstyrtningen, og kæmpehullet blev fyldt op med vand.
En person blev evakueret, men ingen mennesker kom til skade.

Foto: Reuters

Hangzhou, Kina

Hangzhou, Kina

En snarrådig politibetjent i Hangzhou i det østlige Kina så et begyndende jordfaldshul og reddede adskillige bilister med resolut handlekraft.

Foto: CCTV / CCTV

Brisbane, Australien

Brisbane, Australien

Et australsk ægtepar fik sig noget af en overraskelse, da de vågnede op til et jordfaldshul i baghaven. En gammel mineskakt kan være årsagen til, at jorden åbnede sig.

Foto: AP

Californien, USA

Californien, USA

Det var et heftigt regnvejr, der fik vejen til at styrte sammen og efterlade et jordfaldshul midt på vejen i Los Angeles i Californien. Og det fik bilerne til at synke ned i dybet.

Foto: Reuters / Reuters