Udland

Polsk abortprotest: Det går godt med min menstruation

Polske kvinder protesterer mod forslag om et totalt abortforbud. Regeringen skal blande sig uden om vores livmoder, siger de.

- Kære fru statsminister. Jeg vil blot informere Dem om, at min menstruationscyklus kører, som den skal. Jeg fik min menstruation til tiden, skriver Malina Przesluga-Delimata på den polske statsminister Beata Szydlos Facebook-side.

Polen regeringspartiet

- Hedder 'Prawo i Sprawiedliwość' på polsk og forkortes PiS

- Partiet er nationalkonservativt og blev stiftet i 2001.

- Partiet blev stiftet af de kontroversielle Kaczyński-brødre Lech og Jaroslaw. Lech døde i en flyulykke i Rusland i 2010.

- Jaroslaw Kaczyński er hverken premierminister eller præsident, men betegnes stadig som den mest indflydelsesrige figur i partiet.

- Præsidenten er Andrzej Duda og premierministeren hedder Beata Szydlo

 

Kommentaren har fået over 11.000 til give en virtuel 'tommel op' på det sociale medie.

Mange polske kvinder protesterer nemlig netop nu mod statsministerens opbakning til et forslag om at stramme abortlovgivningen i landet.

Vel at mærke en abortlovgivning, som i forvejen er en af EU's mest strikse.

De vil kontrollere vores livmoder

Det gør de både med demonstrationer i gaderne og adskillige aktioner på Facebook. Her opfordres kvinder i adskillige grupper til at sende så mange beskeder som muligt til den polske statsminister. Og det gør de under en fælles parole, der indeholder en stor portion sarkasme:

- Den polske regering vil kontrollere vores livmoder, æggestokke og graviditeter. Er det ikke rart, at de bekymrer sig så meget? Lad os gøre det lettere for dem - lad statsminister Beata Szydlo få alle detaljer om vores cyklusser, står der i opfordringen hos kampagnen #TrudnyOkres. 

'Trudny Okres' kan oversættes til 'besværlig menstruation'. 

TV 2 har fået fat i 40-årige Joanna Ganszyniec fra Warszawa. Hun foklarer over telefonen, at hun ikke altid har været politisk aktiv.

Men den kontroversielle polske regering med partiet Lov og Retfærdighed i spidsen har fået hende - og mange andre - op af stolen.

Dette billede af en æggeleder, der rækker fuckfinger, er blevet et symbol på de polske kvinders protest mod forslaget om total abort.

På statsministerens Facebook-side har hun fået over 4000 'synes godt om'-tommelfingre på sit opslag, hvor hun blandt andet skriver, at hendes menstruation giver hævelse i benene og ømme bryster.

Lige nu tænker jeg: 'Oh shit', de vil faktisk fratage halvdelen af den polske befolkning retten til forsvarlig medicinsk behandling.

Joanna Ganszyniec til TV 2

Hun ser den polske regerings omfavnelse af strammere regler som et forsøg på at gøre den magtfulde, konservative katolske kirke i landet glad.

- Nu gør os polske kvinder det, at vi organiserer os i Facebook-grupper og skriver til statsministeren om vores menstruationscyklus, ægløsning og så videre. Det er en protest, der skal understrege, hvor absurd det her er. Regeringen vil åbenbart kontrollere vores liv i så ekstrem grad, så nu sender vi dem alle detaljerne, siger Joanna Ganszyniec til TV 2.

Abort skal give fængsel 

Som lovgivningen er i dag, kan polske kvinder kun få en abort i få tilfælde.

For eksempel, hvis der er tale om voldtægt, hvis fosteret lider af en uhelbredelig sygdom eller hvis den gravide kvindes liv er i fare.

Forslaget til nye regler er blevet fremført gennem en underskriftsindsamling startet af en række abortmodstandere med støtte fra den katolske kirke. Den vil gøre det totalt forbudt at få en abort.

Faktisk vil det ifølge den polske avis Gazeta Wyborcza blive strafbart med op til fem års fængsel at slå et foster ihjel, hvis loven ændres.

Mange polske kvinder - herunder Joanna Ganszyniec - har nu dette profilbillede, som forestiller en jakkebøjle, som er et traditionelt instrument til illegale aborter. Der står "Lad nu være med at overdrive, ikke?"

Ifølge Joanna Ganszyniec er protesten på sociale medier kun begyndelsen. 

Kort efter statsministerens opbakning til forslaget gik flere tusinde også på gaden i hovedstaden Warszawa, mens der også var protester i en lang række andre store byer i Polen.

- Hold jeres hænder fra vores livmoder!, blev der sunget af mange kvinder, der protesterede foran Polens parlament i hovedstaden.

På samme tid vinkede flere af dem med jakkebøjler, som er et af de instrumenter, der traditionelt er blevet brugt til at fremkalde en illegal abort.

- Lige nu tænker jeg: 'Oh shit!'

Frygten er nu, at de velstillede kvinder vil blive nødt til at tage til andre europæiske lande for at få udført en abort.

Og de fattigste kan blive nødt til at opsøge ulovlige klinikker med kvaksalvere, hvor der ikke er samme sikkerhed i behandlingen som på et moderne hospital, forklarer Joanna Ganszyniec.

- Lige nu tænker jeg: 'Oh shit', de vil faktisk fratage halvdelen af den polske befolkning retten til forsvarlig medicinsk behandling. Vi lever i det 21. århundrede, for himlens skyld!, siger hun i telefonen med et tydeligt suk.

Den polske regering, hvor partiet Lov og Retfærdighed sidder på et absolut flertal, har siden sin indsættelse været som en magnet for kritik fra oppositionen og andre EU-lande.

Regeringen har gennemført en lang række kontroversielle tiltag, som ifølge kritikere er ved at sætte demokratiet ud af spil i landet.

Men der lægges heller ikke skjul på, at Lov og Retfærdighed har tætte bånd til den magtfulde katolske kirke i landet. Szydlo har ifølge Quartz sagt, at kirken skal indlemmes i debatten om lovforslaget.

Kritikken har ifølge samme medie fået Beata Szydlo til at trække lidt i land.  Quartz skriver, at hun til et polsk medie har sagt, at et totalt abortforbud ikke er en problem i Polen, da forslaget endnu ikke er fremført politisk.

Hun gav sin opbakning til forslaget i radioen, men siger i samme forbindelse:

- Jeg udtalte mig ud fra et personligt standpunkt - og jeg har understreget, at det var mine personlige holdninger.