GO'

Påvirket Tantholdt hjemme fra Syrien: Totalt meningsløst

Rasmus Tantholdt blev følelsesmæssigt overvældet, da han ved selvsyn så Islamisk Stats ødelæggelser i Palmyra i Syrien.

TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt er netop hjemvendt fra den syriske oldtidsby Palmyra, som i ti måneder var besat af terrororganisationen Islamisk Stat.

Islamisk Stat har i den grad hærget byen, og ødelæggelserne har rystet den ellers så erfarne krigskorrespondent. Han blev især følelsesmæssigt påvirket, da han gæstede byens historiske museum, som er på UNESCOs verdensarvsliste.

- Lige der overvældede det mig, hvor meningsløst ting er nogle gange - og hvor meningsløst, den her bevægelse opfører sig. Igen, det er vigtigere, når folk bliver slået ihjel. Men på en eller anden måde var det (museet, red.) bare symbolsk i forhold til, hvor kuk-kuk de her mennesker er. Det giver slet ikke mening, siger Rasmus Tantholdt.   

Brutal anekdote om museumsdirektør 

Massevis af figurer er totalt ødelagt, og ansigterne er hugget af så godt som alle figurer i museet. Dog nåede chefen på museet at gemme nogle af kunstskattene, og han nægtede at fortælle Islamisk Stat, hvor de var.

Det resulterede i, at han blev slagtet og fik hugget hovedet af, før han blev hængt op i byen til skue for indbyggerne. En tapper handling, der nu har gjort ham til martyr. 

Rasmus Tantholdt er glad for, at det lykkedes det syriske styre med hjælp fra blandt andet Rusland at fordrive Islamisk Stat fra Palmyra for en god uges tid siden, selvom det er med blandede følelser, da styret som bekendt også har stået for uhyrlige handlinger og massevis af drab på civile.

Den nye udvikling betyder dog, ifølge Rasmus Tantholdts vurdering, at krigen mod Islamisk Stat i Syrien kan være et skridt nærmere sin afslutning. Og af de to onder er det trods alt bedre, at styret er i kontrol, end at Islamisk Stat er det, siger korrespondenten.  

Hør et længere uddrag af interviewet med Rasmus Tandtholdt fra Go’ morgen Danmark i klippet over artiklen.