Næstformand bliver præsenteret som Islands nye statsminister

Onsdag bliver der holdt to statsrådsmøder på Island i forbindelse med en ministerrokade.

Forvirringen var tirsdag total, da det først lød, at Islands statsminister var trådt tilbage, mens Statsministeriet senere konstaterede, at statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson bliver siddende som formand for Fremskridtspartiet, Framsóknarflokkurin.

En meningsmåling fra Gallup viser, at 81 procent af islændingene ønsker statsministerens afgang, og det ser ud til at ske onsdag.

I Island holdes der onsdag to statsrådsmøder i forbindelse med en regeringsomdannelse. På det første møde vil de afgående ministre træde tilbage, og på det næste vil de nye blive præsenteret.

'Han er færdig'

Det oplyser Heimir Már Petursson, der er reporter på Islands private tv-station kanal 2.

- Sigmundur David Gunnlaugsson er formelt fortsat statsminister indtil statsrådsmødet, hvor han træder tilbage. Derpå præsenterer den tiltrædende statsminister, næstformand i Fremskridtspartiet, Sigurdur Ingi Johansson, den nye regering, siger Heimir Már Petursson.

Spørgsmål: Angiveligt er Sigmundur David Gunnlaugsson kun trådt tilbage midlertidigt. Har han mulighed for at vende tilbage?

- Nej, han er færdig. Han kan fortsætte i partiet, men jeg tvivler på, at nogen vil have ham på statsministerposten efter dette. Formentlig har han ikke foretaget sig noget ulovligt, men det er overordentligt umoralsk, siger Heimir Már Petursson.