På i hvert fald et enkelt område har landet noget til fælles med visse latinamerikanske lande.

Island har mere til fælles med varme lande som Ecuador og Guatemala, end der umiddelbart møder øjet. Som de to latinamerikanske lande er den kølige ø-stat i Nordatlanten - der i øjeblikket tiltrækker sig så stor opmærksomhed - en ægte bananrepublik.

Produktionen af bananer begyndte i 1941, mens landet endnu var underlagt kongeriget Danmark. Status som banan-republik kom med selvstændigheden i 1944.

Undergrunden varmer op

Dyrkningen foregår i drivhuse, der er opvarmet af naturligt varmt vand fra undergrunden. Umiddelbart efter Anden Verdenskrig siges Island at have været Europas største bananproducent.

Kommerciel produktion er for længst indstillet, men enkelte bananpalmer findes fortsat. De vises stolt frem for besøgende, der dermed kan få dokumentation for, at Island stadig er en bananrepublik - hvis de skulle være i tvivl.

Blandt dem, der har smagt på de islandske frugter, er FN’s tidligere, nu afdøde generalsekretær U Thant. Han var på officielt besøg i Island i 1966 og led ifølge samtidige avisreportager forfærdeligt under det kolde og regnfulde vejr.

Lovord fra FN’s generalsekretær

Men i byen Hveragerdi følte han sig kortvarigt hensat til sit hjemland, Burma. Han besøgte et opvarmet drivhus, der gik under navnet ”Eden” – paradisets have – og blev her fristet med en islandsk banan. Han sagde, at den smagte godt.

”Eden” findes ikke mere. Under den islandske finanskrise, da økonomien kollapsede, var det slut. En heftig brand lagde paradiset i ruiner.

Bananer dyrkes dog også andre steder, blandt andet på Islands landbohøjskole, der har adskillige hundrede planter. Her frembringes klaser på op til 20 kg. Fordi sollyset ikke er så intenst, er de et par år om at modnes - mod få måneder for bananer, der vokser på deres naturlige tilholdssteder nær Ækvator.

Islandske bananer er i vore dage kun en kuriositet. Men importerede bananer spiller fortsat en rolle. Langt de fleste spises, men i de senere dage er en del endt som kasteskyts. Vrede borgere kaster dem mod den lille, grå stenbygning i Reykjavik, hvor landets parlament, Altinget, holder til – for at minde politikerne om, at de har gjort Island til en bananrepublik - også i overført betydning.