Udland

Holland sender EU ud i alvorlige problemer

I Holland blev det et nej til EU's handels- og samarbejdsaftale med Ukraine. Dermed er den hollandske regering og EU kastet ud i alvorlige problemer.

Sådan set var EU's associeringsaftale med Ukraine på plads og godkendt af samtlige 28 EU-lande, også Holland. Men en ny lov giver mulighed for at få en lov eller en aftale ud til en vejledende folkeafstemning, hvis 300.000 vælgere ønsker det. 

For de hollandske EU-skeptikere og -modstandere er afstemningen blevet set som en chance for at udtrykke modstand mod Bruxelles - mere end det handler om Ukraine.

- Det ser ud som om, det hollandske folk har sagt NEJ til den europæiske elite, og NEJ til en aftale med Ukraine, skrev Geert Wilders kort efter afstemningen på Twitter.

Aftale er endnu engang i fare

Associeringsaftalen med Ukraine har været undervejs længe. De seneste års voldsomme begivenheder i landet blev udløst af, at den daværende præsident Janukovitj afviste at underskrive associeringsaftalen. Nu er aftalen altså igen i fare - men denne gang på grund af de hollandske vælgeres stemmeafgivning.

Afstemning kan erklæres ugyldig

Det kan ske, at afstemningen bliver erklæret ugyldig, fordi der ikke var nok hollændere, der mødte op ved stemmeurnerne. Ifølge en exitpoll mødte omkring 32 procent stemmeberretigede op. Ifølge AP skal mindst 30 procent af de stemmeberretigede afgive deres stemme, hvis afstemningen skal erklæres for gyldig. Præcis hvad der sker, hvis afstemningen bliver erklæret ugyldig, er endnu uvist.