Udland

Glade sommerturister kan ramme Europas næste grænsemur: Brenner-passet

Østrig vil lukke grænsen ved Brenner-passet, og det har medført skarpe reaktioner fra flere fronter.

Millioner af danskere har i årtier kørt over det kendte Brenner-pas på deres vej fra Nord til Syd, igennem Østrig til Italien.

Det er den mest populære rute for de turister, der enten i bil eller campingvogn sætter kursen mod bl.a. Gardasøen for at holde sommerferie. I år risikerer de lange køer og uro på grund af Østrigs plan om at indføre streng grænsekontrol.

Bekymring syd for grænsen

Det vækker stor bekymring i Italien, at Østrigs regering i disse dage varsler en snarlig lukning af Brenner-passet, hvor der i næsten 20 år har været fri grænsepassage. Der er allerede sendt mange soldater til grænseovergangen, som i øjeblikket også benyttes af flygtninge og migranter, som oftest er kommet fra Afrika eller Mellemøsten til Italien i både fra Libyen.

Brenner-passet skal samle os - WIEN, luk det ikke!

Giorgio Napolitano, forhv. præsident, Italien.

Østrig vil for at reducere antallet af flygtninge til landet indføre skarp kontrol ved alle sine grænser i løbet af de næste uger. Lige netop “lukningen” af Brenner-passet kommer i høj grad til at påvirke turister fra f.eks. Danmark og Tyskland.

Der vil uden tvivl opstå kødannelser og besvær i forbindelse med sommertrafikken som i de varme måneder er massiv. Mellem en halv og en mio. tyskere og skandinaverne holder ferie ved Gardasøen, Lido di Venezia og andre populære destinationer i Norditalien.

Frygter kaos til sommer

Turistforeningerne og myndighederne i de pågældende områder er meget bange for, at situationen kan skabe problemer i forbindelse med den kommende sommersæson. De har allerede døbt den østrigske plan for "Brenner-muren” og frygter, at det kan holde turister fra at booke hoteller og campingpladser i de normalt velbesøgte feriebyer.

Indbyggerne i selve den lille landsby - Brennero - er ud over turistproblemer også nervøse for, at deres lille by kan udvikle sig til Norditaliens Lampedusa eller, at der opstår uautoriserede lejre hos dem som f.eks. i Calais i Nordfrankrig.

Bekymringerne er tiltaget efter lukningen af den såkaldte Balkan-rute, som cirka en million flygtninge og migranter benyttede sidste år på deres vej fra Mellemøsten via Grækenland og op igennem Makedonien osv.

Landene langs den rute har enten rejst mure eller bygget hegn og EU har desuden via en aftale med Tyrkiet delvis fået stoppet strømmen af folk på flugt.

Det ventes nu, at den gamle rute fra Libyen til Italien genopstår, selvom den er langt dyrere og farligere. Italien har allerede nu reddet over 20.000 bådflygtninge i havsnød syd for Sicilien siden 1.januar 2016.

Hvis de mennesker bliver forhindret i at søge nordpå, som er de flestes hensigt, kan Italien meget vel blive stedet, hvor en masse flygtninge og migranter hober sig op i løbet af denne sommer. Man ved af erfaring, at gunstige vejr- og vindforhold i sommermånederne betyder en stor stigning i antallet af ankomster.

Bl.a. derfor er der nu fokus på Østrigs grænse mod syd. Mange protesterer mod den varslede lukning og de mange vagter og soldater, der nu skal indsættes ved Brenner-passet. I søndags demonstrerede omkring 1000 personer fra flere forskellige lande ved grænsen.

De forlangte åbne grænser og bød flygtninge velkomne. Der er naturligvis delte meninger om håndteringen af de mange nytilkomne til de europæiske lande, men de mennesker der bor i grænseområderne er generelt utilfredse med de nye tiltag, der besværliggør deres hverdag og skader den frie bevægelighed. Det gælder også i Norditalien.

Ca. 10 mio personer kører over hvert år og der transporteres omkring 40 mio. tons varer igennem Brenner-passet.

Italien sukker efter løsninger

Italien har i årevis håbet på, at EU-landene ville blive enige om at håndtere flygtningespørgsmålet i fællesskab. Både redning, registrering, modtagelse og fordeling. De første tre ting er der kommet noget hjælp til fra andre lande, men hvad angår fordeling af de asylansøgere, der ankommer til EU, er det gået mere end trægt med at få det til at fungere. Landene er mildest talt dybt uenige om dette spørgsmål, hvilket skaber splittelse og mistillid i Europa.

Forhenværende Præsident Giorgio Napolitano skrev i går i avisen Repubblica en appel til den østrigske regering: ”Brenner-passet skal samle os - WIEN, luk det ikke!”

I 1998 var han med til at indvie den åbne kontrolfri passage, da Schengen-aftalen trådte i kraft. Han mindede om, at det åbne Europa skal forhindre krige, som dem vi så udspille sig i netop vores del af verden i det forrige århundrede.