Forstå 'Panama-finten' på et minut

Denne illustration gør 'Panama-finten' let at forstå.

Den massive Panama-lækage har fyldt vidt og bredt i medier verden over, siden dokumenterne fra advokatfirmaet Mossack Fonseca blev offentliggjort.

I dokumenterne kan man læse om alt fra sportsstjerner til statsledere og andre prominente navne, der har benyttet sig af skattely i forskellige eksotiske lande som Panama, Seychellerne og Jomfruøerne.

Det er dog ikke alle, der forstår præcis, hvad finten går ud på.

En bruger på det sociale medie Reddit ved navn DanGliesack har dog fundet en særdeles overskuelig måde at forklare finten på.

Ved hjælp af en forklaring med sparegrise har brugeren gjort det så overskueligt, at fem-årige børn formentlig kan være med, lyder det.

Journalisten German Lopez fra Vox.com fandt brugerens analogi på Reddit, og derefter besluttede mediet sig at lave illustrationer til den. Se illustrationen sammen med brugerens fortælling her:

- Lad os sige, at du gemmer dine småmønter i en sparegris på din hylde.

- Men din mor bliver ved med at tjekke, hvor mange penge du putter i og tager op. Det bryder du dig ikke om.

- Så du får dig en ekstra sparegris.

- Den stiller du over til Johnnys hus.

- Johnnys mor har travlt, så hun tjekker ikke sparegrise. Så du kan du kan med sikkerhed have din sparegris ståede der, uden nogen tjekker den.

- Nabobørnene synes også, det er en god ide.

- Så de gemmer også deres sparegrise i Johnnys skab.

- Men en dag finder Johnnys mor sparegrisene.

- Hun bliver vred og ringer til alle børnenes forældre og fortæller, at børnene gemmer deres penge.

- Grundlæggende er det dokument-lækagen - og en masse vigtige og magtfulde personer har gemt deres sparegrise i Johnnys hus i Panama.

- Ikke alle gjorde dog noget forkert. Du ville for eksempel bare have lidt privatliv uden din mors snagen.

Men din nabo Michael stjal penge fra sin mors pung og skjulte dem i Johnnys skab. Og Jacob stjal andre menneskers frokostpenge og ville undgå, at hans forældre spurgte indtil, hvor pengene kom fra.

Vi vil snart finde ud af, hvem der skjulte penge af de forkerte årsager, og hvem der ikke gjorde.

- Men alle, som gemte sparegrise i Johnnys hus er stadigvæk i problemer, fordi det ikke er lovligt at have skjulte sparegrise.

- Så journalister undersøger nu dokumenter for at finde ud af, hvilken type aktivitet, der foregik i Johnnys hus i Panama - om det var lovligt, passende eller ulovligt.