Panama-lækagen

Derfor er Islands statsminister underlagt vulkanøens vrede

Den islandske statsminister afviser at have udnyttet skattely. Få overblikket over anklagerne mod statsoverhovedet her.

Sigmundur David Gunnlaugsson er en mand under pres.

Siden afsløringen af 11,5 millioner lækkede dokumenter fra Panama-firmaet Mossack Fonseca har den islandske statsminister været underlagt befolkningens vrede.

De seneste dage har Island oplevet de største demonstrationer i landets historie, og en måling foretaget af statsmediet RUV viser, at 81 procent af de islandske vælgere ønsker, at Gunnlaugsson træder tilbage.

Men hvad er det egentligt, at han mistænkes for?

Bag befolkningens vrede ligger en historie om en rig kone, store pengebeløb og et lille selskab i skatteparadiset De Britiske Jomfruøer.

Hvad er Wintris?

Det centrale punkt i sagen er selskabet Wintris Inc., som Gunnlaugsson i 2007 sammen med sin kommende kone Anna Sigurlaug Pálsdóttir køber fra Mossack Fonseca.

Selskabet er registreret i De Britiske Jomfruøer, og det skulle bruges til at investere konens familiearv.

Hvad er problemet?

I 2008 kollapsede den islandske finansbranche fuldstændig, tre store banker - Landsbanki, Glitnir og Kaupthing – var gået konkurs, og økonomien var i krise.

Islændingene langede ud efter de udenlandske fonde, som havde "suget pengene ud" af den islandske økonomi, og som gjorde krav mod de konkursramte banker. Blandt de største kritikere var den nuværende statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson, der kaldte de udenlandske kreditorer for ”gribbe”.

Hvad han ikke fortalte - og som dokumenterne fra Mossack Fonseca nu har afsløret - var, at Wintris også havde store investeringer i bankerne og selv gjorde krav mod dem for et tocifret millionbeløb.

Hvad er statsministerens rolle?

Nytårsaftensdag 2009 solgte Gunnlaugsson sin andel i Wintris til konen for én dollar – dagen før, at en ny islands lov trådte i kraft og havde krævet, at han skulle angive ejerskabet i Wintris som en mulig interessekonflikt. Ifølge kritikere har han under hele processen og frem til i dag holdt selskabet hemmeligt for islandske myndigheder og offentligheden.

sin egen blog har Gunnlaugsson flere gange afvist, at han skulle have brugt sin politiske indflydelse til at have påvirket værdien af investeringerne i konens selskab. Tværtimod skulle hun have tabt penge på nogle af hans beslutninger, blandt andet at ny lovgivning sendte udenlandske kreditorer bagerst i køen.

Kritikere mener, at Gunnlaugsson har forsøgt at skjule sin forbindelse til selskabet eller at undgå skat, men det afviser han. I et interview med det svenske medie SVT, forklarede Gunnlaugsson, at Wintris ikke er opgivet til Altingets interesseregister, fordi det ikke var nødvendigt, når det alene var ejet af konen.

- Det hele er erklæret til skattemyndighederne. Du prøver at få noget til at virke mistænkeligt, som ikke er mistænkeligt, fortalte Gunnlaugsson inden han udvandrede fra interviewet.

Hvorfor endte selskabet så i udlandet?

Statsministerens kone har på Facebook givet sin egen udlægning af sagen. Her fastholder hun, at formålet med selskabet er at forvalte familiens arv. Hun valgte at registrere selskabet i udlandet, fordi parret havde boet i Storbritannien, og at det dengang var uklart, om de skulle fortsætte med det eller flytte til Danmark.

Ifølge Aftenposten har revisorselskapet KPMG, som blev anvendt af konen, bekræftet, at alle indtægter er indberettet til skattemyndighederne.