Panama-lækagen

Islands statsminister går af

I kølvandet på Panama-lækagen har Islands statminister valgt at trække sig, skriver flere medier.

Den islandske statsminister, Sigmundur David Gunnlaugsson, har valgt at gå af, skriver BBC

Det sker i kølvandet på, at Gunnlaugsson er kommet under enormt pres, efter den historiske lækage fra Panama viser, at ministeren har haft penge i skattely. 

De to regeringspartier Fremskidtspartiet og Selvstændighedspartiet vil ifølge norske NTB forsøge at fortsætte som regering, skriver NRK. De to partier sidder på 48 af de 63 pladser i Altinget i Island. 

Ifølge Aftenposten meddeler landbrugsminister og næstformand i Fremskridtspartiet, Sigurður Ingi Jóhannsson, at Gunnlaugsson har bedt ham om at overtage posten som statsminister. Ifølge mediet vil Gunnlaugsson selv fortsætte som partileder. 

- Statsministeren meddelte til partiets gruppemøde, at han vil træde tilbage som statsminister, og at jeg vil overtage, siger Johansson til islandsk tv.

Præsidenten afviste opløsning

Gunnlaugsson har været under pres, efter at hans navn er dukket op blandt de millioner af dokumenter, der er lækket. De viser, at han - ligesom mange andre - har haft forbindelse til et advokatfirma i Panama, der hjælper med skatteunddragelse.

Tidligere på dagen mødtes Gunnlaugsson med Islands præsident, Ólafur Ragnar Grímsson, for at bede ham opløse parlamentet og udskrive nyvalg. Men det afviste præsidenten med henvisning til, at han først ønskede at mødes med de øvrige partiledere.

Men det politiske kaos, der er opstået i islandsk politik i kølvandet på Panama-afsløringerne, er fortsat ikke afklaret, siger den politiske iagttager Eirikur Bergmann til NTB.

- Vi har endnu ikke hørt noget fra lederen af Selvstændighedspartiet eller præsidenten. Dette er en meddelelse fra Gunnlaugsson og hans parti. Dette er hans eget forslag, siger Bergmann.

Folk vil af med regeringen

Han mener ikke, at forslaget om, at Gunnlaugsson trækker sig og partiets næstformand fortsætter som statsminister, vil være nok til at stoppe de islandske protester.

- Folk vil have hele regeringen væk. De vil ikke finde sig i dette, siger han.
Mandag aften demonstrerede omkring 20.000 islændinge foran Altinget, skriver netavisen Reykjavik Grapevine.

Gunnlaugsson røg ud i et politisk stormvejr søndag aften, da det blev afsløret, at han og hans kone har været ejere af selskabet Wintris, som er registreret i skattelyet De Britiske Jomfruøer.

Da de tre store islandske banker - Landsbanki, Glitnir og Kaupthing - gik konkurs i forbindelse med finanskrisen, viste det sig, at Wintris var en af de kreditorer, som havde millioner til gode hos dem. Det oplyste Gunnlaugsson aldrig om, hverken før eller efter han blev valgt til statsminister i 2013.