Panama-lækagen

Efter Panama-lækage: Islands statsminister vil opløse parlamentet

Den islandske statsminister har bedt præsidenten om at opløse parlamentet.

Islands statsminister har netop bedt landets præsident om at opløse parlamentet, rapporterer islandsk tv ifølge Reuters. Præsidenten afviser dog at gøre det umiddelbart, og har indkaldt partierne til møde for at diskutere sagen nærmere.

Islands statsminister, Sigmundur David Gunnlaugsson, sagde tidligere tirsdag, at han ville opløse landets parlament, Altinget, og udskrive valg, hvis han ikke fik den nødvendige opbakning fra sin koalitionspartner, Uafhængighedspartiet, til at blive på statsministerposten.

Presset på Gunnlaugsson har været enormt, siden en historisk lækage har vist, at han - blandt mange andre - har haft forbindelse til et advokatfirma i Panama, der hjælper med skattesvindel.

De lækkede papirer viser angiveligt, at Gunnlagusson med advokatfirmaet Mossack Fonsecas hjælp og i al hemmelighed købte et selskab ved navn Wintris i 2007. Det undlod han at informere Altinget om, og i 2009 overdrog han selskabet til sin kone for én dollar.

Siden da skal millioner af dollar være ført gennem selskabet frem til 2015, alt imens Island årene forinden var faretruende tæt på en statsbankerot.

Mandag valgte oppositionen i Altinget at fremsætte et mistillidsvotum mod statsministeren efter afsløringerne i de såkaldte Panamapapirer.

20.000 demonstrerede

Ifølge nyhedsbureauet Reuters har Sigmundur David Gunnlaugsson brugt det meste af tirsdagen i møder med lederen af Uafhængighedspartiet, Bjarni Benediktsson.

- Jeg drøftede med lederen af Uafhængighedspartiet, at hvis partiets parlamentsmedlemmer ikke støtter regeringen, så vil jeg opløse parlamentet og udskrive nyvalg så hurtigt som muligt, skriver statsministeren på sin Facebook-profil.

Mandag var 20.000 mennesker mødt op på torvet foran Islands parlament i centrum af hovedstaden, Reykjavik.

De krævede, at statsministeren trækker sig.

Mistillid på grund af manglende oplysninger

Den danske ambassadør i Island, Mette Kjuel Nielsen, fortæller om den dårlige stemning i landet.

- Dem, der var på gaden i går, har en stor mistillid, fordi statsministeren ikke har erklæret investeringerne, inden han indgik i regeringen, fortæller hun til TV 2.

- Mit indtryk er, at der er en stor utilfredshed med, at han ikke har talt sandt. At han ikke har lagt alle oplysninger på bordet.