Udland

Brugte 180 milliarder på narko sidste år: Udgør væsentlig trussel mod EU

Nye skjulesteder på internettet gavner narkohandlen, der anslås til at være på 180 milliarder kroner om året.

Narkotikamarkedet i Europa har kronede dage takket være globaliseringen.

Der blev således brugt mindst 180 milliarder kroner på narkotika i Europa sidste år. Det estimerer Europol og EU's narkoagentur, EMCDDA, i en ny rapport tirsdag.

Markedet er "konstant i udvikling, tilpasningsdygtigt og opportunistisk", og de innovative kriminelle grupper finder ifølge rapporten konstant nye måder at udfordre myndighederne på.

En "væsentlig" trussel mod EU's interne sikkerhed

Dels tager narkotikahandlerne den seneste teknologi i brug, eksempelvis internettets muligheder for anonymitet ved brug af krypterede forbindelser og handel med virtuelle valutaer såsom bitcoins.

Og samtidig giver en generelt øget international handel nye udfordringer for politiet i form af et vrimmel af handelsruter og rig mulighed for at gemme stoffer om bord på eksempelvis shippingcontainere.

Desuden er der i stigende grad forbindelse mellem narkotikahandel og anden kriminalitet, herunder terrorisme, skriver de to institutioner.

- Som den (narkohandlen, red.) vokser sig større og mere kompleks og blandes sammen med andre former for kriminalitet, selv terrorisme, er den en væsentlig trussel mod EU's interne sikkerhed, udtaler Europol-chef Rob Wainwright i forbindelse med rapporten.

Rapporten er et oplæg til, hvordan bekæmpelsen af narkohandel kan styrkes på EU-niveau.