Whistleblower frygtede for sit liv: Sådan kom historien om Panama-lækagen frem
Den verdensomspændende afsløring af hemmelige skattely-aftaler i Panama blev startet af en anonym whistleblower.
Verdensledere, sportsstjerner og rigmænd er det seneste døgn blevet afsløret i at skjule deres formuer i skattely gennem virksomheden Mossack Fonseca i Panama.
Baggrunden for afsløringen er en lækage af millioner af finansielle dokumenter, der tog sin begyndelse for over et år siden, da den tyske avis Süddeutsche Zeitung i starten af 2015 fik en anonym henvendelse.
Personen påstod at ligge inde med noget opsigtsvækkende data, men krævede hverken økonomisk kompensation eller noget andet til gengæld, udover nogle få sikkerhedsforanstaltninger, oplyser avisen.
- Der er et par betingelser. Mit liv er i fare. Vi kan kun chatte gennem krypterede filer. Intet personligt møde, nogensinde. Valget af historier er selvfølgelig op til jer, lød det fra kilden.
Hvorfor gør du det her?, spurgte avisen tilbage.
- Jeg ønsker at få de her ulovligheder frem i offentligheden.
11 millioner dokumenter lækket
Over de næste måneder leverede whistlebloweren omkring 11,5 millioner e-mails, mødereferater, fotografier og dokumenter fra en intern database hos Mossack Fonseca. Dokumenterne daterer sig fra 1977 til december 2015.
I alt fyldte det omfangsrige materiale 2,6 terabytes, en datamængde så stor, at den tyske avis besluttede sig for at dele materialet med flere end 100 store internationale medier rundt om i verden.
Det skete i samarbejde med det internationale konsortium af undersøgende journalister (ICIJ), og foruden DR Dokumentar og Politiken i Danmark har blandt andre BBC, The Guardian, El Confidencial og Le Monde fået indblik i dokumenterne.
Diktatorer, mafiamedlemmer og våbenhandlere
Arbejdet har ført til, at medierne det seneste døgn har kunnet sætte blandt andre den russiske præsident Vladimir Putin, Islands statsminister Sigmundur Gunnlaugsson, og fodboldstjernen Lionel Messi i forbindelse med skattely-virksomheden i Panama.
Men også mange andre gemmer sig i materialet, og når man går dem igennem, er det ifølge Frederik Obermaier fra Süddeutsche Zeitung måske ikke helt ubegrundet, at whistlebloweren frygtede for sit liv.
- Der er diktatorer, medlemmer af den japanske Yakuza-mafia, den sicilianske mafia, den russiske mafia, våbenforhandlere, narkohandlere, pædofile. Du begynder at føle dig lidt nervøs, når du indser, at denne ene lækage vil afsløre dem alle, og at det startede i Süddeutsche Zeitung, siger han.