Panama-lækagen

Putin fedtet ind i Panama-lækagen: Var barndomsven med involveret cellist

Ruslands præsident, Vladimir Putin, kædes nu sammen med placeringen af millioner af dollar i skattely i blandt andet Mellemamerika.

Det er et indviklet spind af aftaler, stråmænd og skuffeselskaber, det internationale konsortium af undersøgende journalister, ICIJ, har afsløret.

Dokumenter fra et advokatfirma i det mellemamerikanske land Panama, afslører lyssky aftaler med selskaber og privatpersoner i det meste af verden.  

De lækkede dokumenter har fået navnet PanamaPapers, og dækker over 11,5 millioner interne dokumenter fra Mossack Fonseca, som er blevet delt med den tyske avis Süddeutsche Zeitung og ICIJ.

I det et omfattende læk af dokumenter fra advokatfirmaet nævnes den russiske præsident Vladimir Putin ikke direkte, men ifølge blandt andet den britiske avis The Guardian er nogle af hans allernærmeste venner indblandet gennem skuffeselskaber.

Ifølge avisen drejer det sig om hemmelige aftaler og lån til en værdi af to milliarder dollars.

Klassisk musik og ufattelige summer

Et af de centrale navne i inderkredsen er den russiske musiker Sergej Roldugin. Den klassisk uddannede cellist har været nære venner med Vladimir Putin siden ungdomsårene. Mens Putin fik en karriere i det russiske efterretningsvæsen og siden steg mod den politiske top, fik Sergej Roldugin en karriere som respekteret cellist og dirigent. Men de bibeholdt kontakten og venskabet, skriver ICIJ.

Har ageret som stråmand

Musikeren har tidligere afvist at skulle være forretningsmand, men nu viser de lækkede dokumenter, at Sergej Roldugin står som ejer af en række selskaber, der har handlet med millionvis af dollars. Et selskab i relation til Roldugin har også i hemmelighed overtaget en del af magten hos bl.a. Ruslands største lastbilproducent.

Ifølge konsortiet af undersøgende journalister har Sergej Roldugin tilsyneladende været en slags stråmand for et netværk af Putin-støtter, og formentlig for præsident Putin selv.

Han tager, hvad han vil have

Den amerikanske forfatter og Rusland-ekspert, Karen Dawisha, kalder det utænkeligt, at netværket har kunnet eksistere uden Putins viden.

- Han tager, hvad han vil have. Når du er er Ruslands præsident behøver du ikke en nedskrevet kontrakt. Du er loven, siger Karen Dawisha til ICIJ.

Reportere fra ICIJ har haft kontakt med Roldugin, men han vil ikke udtale sig.

En kompleks sag

I omegnen af 100 finansielle handler, i relation til det russiske netværk, er omtalt i de lækkede papirer.

Det er finurlige konstruktioner, der har været i brug. Handler er blevet ført frem og tilbage på samme dag, dokumenter er blevet dateret med falsk dato, og selskaber til værdier på flere millioner dollars er blevet handlet for så lidt som én dollar.

Mønsteret, afslører de lækkede dokumenter, viser, at pengene i sidste ende oftest ender i netværket hos virksomheder eller personer i Putins inderkreds.

Vestlige spiontjenester står bag et voldsomt ”informationsangreb” for at destabilisere Rusland inden næste valg.

Dmitry Peskov, talsmand for Vladimir Putin

Et vestligt angreb

I Rusland er afsløringerne fra Panamapapers blevet køligt modtaget. Allerede i sidste uge omtalte Vladimir Putins talsmand, Dmitry Peskov, afsløringerne, der var på vej, skriver The Guardian.

Han nægtede at kommentere på specifikke beskyldninger mod præsident Putin, men sagde at ”vestlige spiontjenester står bag et voldsomt ”informationsangreb” for at destabilisere Rusland inden næste valg”.

Dmitry Peskov afviste den afslørende undersøgelse, som den britiske avis og resten netværket af undersøgende journalister står bag, og kaldte det for et ”utilsløret bestillingsarbejde”. Ifølge The Guardian vil Rusland gå rettens vej for at forsvare Putins ære og værdighed.

Her er et overblik over, hvordan sporet leder i retning af Vladimir Putin:

OVERBLIK: Sådan fører sporet angiveligt til Vladimir Putin.

 1. Sergej Rodulgin

  Musikeren Sergej Rodulgin, der er en af Putins bedste venner, er mangemillionær og ejer blandt andet 3,2 procent af aktierne i Bank Rossija, som har været underlagt sanktioner af Vesten, siden Rusland i 2014 annekterede Krim-halvøen i Ukraine.

  Rodulgin står ifølge lækket som ejer af tre offshore-skuffeselskaber, som har modtaget mange millioner dollar fra blandt andet Bank Rossija.

  Rodulgin introducerede blandt andet Putin for hans ekskone, Ljudmila.

 2. Advokatselskab i Schweiz

  Advokater fra det schweiziske selskab Dietrich Baumgartner and Partners i Zürich har modtaget instruktioner fra Bank Rossija og videregivet dem til Mossack Fonseca. 

 3. Mossack Fonseca

  Mossack Fonseca, der er et af verdens største offshore-advokatfirmaer, oprettede herefter en række skuffeselskaber med tilknytning til blandt andet Sergej Rodulgin. Et af selskaberne er Sandalwood Continental.

 4. Russian Commercial Bank of Cyprus (RBC)

  Banken er et datterselskab til den statsejede russiske bank VTB. Banken ydede lån med meget lave renter til Sandalwood Continental for op mod 650 millioner dollar, hvilket er over fire milliarder kroner.

 5. Sandalwood Continental

  Selskabet blev i sin tid oprettet på De Britiske Jomfruøer. Mellem 2009 og 2012 modtog det lån for over en milliard dollar fra blandt andre Bank Rossija til lave renter.

 6. Ozon

  Offshore-selskabet Ozon, der blandt andet ejer det private skiresort Igora uden for Sankt Petersborg i Rusland, har modtaget lån for 11,3 millioner dollar (73 millioner kroner) af netop Sandalwood. Vladimir Putins datter Katja blev gift på skisportsstedet i 2013.

  Ozon ejes af Juri Kovaltjuk, der er bestyrelsesformand og sidder på den største aktiepost i netop Bank Rossija, der beskrives som Putins "personlige bank".

  På den måde er penge, der har været igennem skuffeselskaber i skattely, igen endt i Rusland hos nogle af Putins nærmeste venner. 

  Kilde: The Guardian.