Panama-firma nægter medvirken til skattely: Det er ikke vores kunder
Firmaet Mossack Fonseca i Panama er kommet i vælten efter en omfattende lækage, men ifølge firmaets medstifter er skatteundragerne ikke deres kunder.
Et verdensomspændende samarbejde mellem over 100 medier har siden søndag kunnet fortælle, hvordan politikere, sportsstjerner og andre kendte personer har benyttet banker, advokatfirmaer og skuffeselskaber til at skjule deres formuer i skattely.
Centrum for al virakken er advokatfirmaet Mossack Fonseca med hovedsæde i Panama. Det er en lækage med millioner af interne dokumenter, der har fået lavinen til at rulle.
En af de to medstiftere, Ramon Fonseca, oplyser i et interview med den lokale tv-kanal TVN, at firmaet har været udsat for et ”begrænset hackerangreb”, og at det er sådan at dokumenterne er sluppet ud.
Han bekræfter, at mange af de lækkede dokumenter er ægte, men afviser, at Mossack Fonseca har foretaget sig noget ulovligt.
- Vi er et firma, der har været næsten 40 år på det nationale og internationale marked, og vi er aldrig fundet skyldige i noget som helst., siger Ramon Fonseca.
Afviser at have Messi og Putin som kunder
I alt skal der være blevet lækket 11,5 millioner e-mails, mødereferater, fotografier og dokumenter fra en intern database hos Mossack Fonseca. Dokumenterne daterer sig fra 1977 til december 2015.
Blandt andet er det kommet frem, at den russiske præsident Vladimir Putin, Islands statsminister Sigmundur Gunnlaugsson, og fodboldstjernen Lionel Messi kan sættes i forbindelse med skattely-virksomheden i Panama.
Men Ramon Fonseca nægter i interviewet med TVN, at de nævnte personer skulle være kunder hos Mossack Fonseca.
- Alle de navne, der dukker op, både fodboldspillere og mafia-typer, er ikke vores klienter. Det er klienter af bank-mellemhandlere, som købte et af vores selskaber og solgte det. Og de folk brugte det til, gud ved hvad, siger Ramon Fonseca.
Medier: Flytter penge med stråmænd
Det er første gang, at Mossack Fonseca stiller op til interview efter skandalen begyndte at rulle.
Herhjemme er det Politiken og DR Dokumentar, der har kunnet afsløre advokatfirmaets rolle i omgåelsen af danske skatteregler.
Ifølge de to medier kan en dansk virksomhed eller privatperson oprette et selskab i Panama med hjælp fra Mossack Fonseca, der sætter såkaldte stråmænd i spidsen for selskabet.
De lokale stråmænd i Panama får rent proforma tildelt poster som bestyrelsesmedlemmer, mens en fuldmagt sikrer, at den danske rigmand eller virksomhed fortsat råder over pengene i selskabet.
Gevinsten er, at selskabet fritages fra at betale skat i Panama, hvis det ikke har aktiviteter i landet, ligesom der heller ingen pligt er til at aflægge regnskab. De danske skattemyndigheder kan dermed ikke få indsigt i de værdier, som selskabet har placeret i skattelyet.