Udland

Islands statsminister udvandrer fra tv-interview i vrede: - Det rene nonsens

Islands statsminister forlod interview, da han blev spurgt til sin rolle i massiv sag om skatteundragelse.

Islands statsminister, Sigmundur Gunnlaugsson, udvandrede fra et interview med det svenske medie SVT, da han blev spurgt ind til sin rolle i den massive sag om skattely, der ruller efter et massivt læk på 11,9 millioner dokumenter.

De lækkede dokumenter viser blandt andet, at den islandske statsminister købte et offshoreselskab i 2007 uden at inddrage parlamentet. Samme selskab solgte han til sin kone i 2009 for en dollar.

Og det var netop spørgsmål vedrørende selskabet, som hedder Wintris Inc., der fik statsministeren til at forlade interviewet med svensk tv.

- Jeg er lidt forundret over dine spørgsmål. Det føles som om, du beskylder mig for noget? Du insinuerer, at jeg ikke har betalt afgiften, sagde Sigmundur Gunnlaugsson, da intervieweren spurgte om statministerens offshoreselskab.

Forlod lokalet

Han kaldte derefter interviewet for det rene nonsens og forlod lokalet.

Statsministerens rolle i sagen har ifølge Aftonbladet fået over 5000 tusinde islændinge til melde sig som deltagere i en demonstration på et torv i den centrale del af hovedstaden Reykjavik mandag med krav om valg som følge af statsministerens rolle i skandalen.

Desuden kræver den islandske opposition et mistillidsvotum mod statsministeren.

Sigmundur Gunnlauggson har tidligere været mistænkt for en sag om skatteundragelse.

Putin og Messi er også indblandet

11,5 millioner interne dokumenter er blevet lækket fra advokatfirmaet Mossack Fonseca. Det drejer sig blandt andet om e-mails, referater fra kunde- og bestyrelsesmøder samt skemaer som afslører de virkelige ejere bag de anonyme selskaber.

Flere end 100 medier i 76 lande har deltaget i verdenshistoriens største mediesamarbejde om at analysere det store materiale.

Lækket indeholder data indhentet fra 1977 til 2015.

Flere andre store navne er indblandet i den omfattende sag om skattely. Heriblandt Vladimir Putin, fodboldspilleren Lionel Messi og det spanske kongehus.