Udland

Frankrigs præsident jubler over skattelæk

Offentliggørelsen af dokumenter fra advokatfirma i Panama kan øge skatteindtægterne, siger François Hollande.

Frankrigs præsident, François Hollande, siger, at offentliggørelsen af de såkaldte Panama Papers er gode nyheder, der kan være med til at øge skatteindtægterne. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Samtidig understreger Hollande, at der som følge af lækagen vil blive sat undersøgelser i gang.

- Jeg kan forsikre om, at som informationerne kommer frem, vil der blive foretaget undersøgelser, sager vil blive åbnet, og retssager vil blive indledt, siger han.

- Disse afsløringer er gode nyheder, for de vil øge skatteprovenuet for dem, der snyder.

109 medier fra 78 lande begyndte søndag aften at offentliggøre, hvilke firmaer, banker, privatpersoner, sportsstjerner, politikere og andre, som har gemt deres penge for skattemyndighederne.

Dokumenterne stammer fra det sædvanligvis meget hemmelighedsfulde advokatfirma Mossack Fonseca i Panama.

Blandt de navngivne stats- og regeringsledere er Ruslands præsident, Vladimir Putin, den tidligere egyptiske præsident Hosni Mubarak, Syriens præsident, Bashar al-Assad, og Islands statsminister, Sigmundur David Gunnlaugsson.

Flere statsledere impliceret

Selv om Putins navn ifølge den britiske avis The Guardian ikke står i nogen af dokumenterne, så er de personer, der kan identificeres, folk, der står ham meget nær.

Papirerne viser også, at Islands statsminister, Sigmundur David Gunnlaugsson, med Mossack Fonsecas hjælp og i al hemmelighed købte et selskab i 2007, undlod at informere den islandske nationalforsamling, Altinget, om det og i øvrigt overdrog selskabet til sin kone for én dollar i 2009.

Angiveligt skal millioner af dollar være ført gennem selskabet frem til 2015, mens Island årene forinden var tæt på en statsbankerot.

Ifølge nyhedsbureauet AFP har også familiemedlemmer til Kinas præsident, Xi Jinping, skjult deres formuer i skattely. Det gælder blandt andre præsidentens svigerbror.

Det var en anonym medarbejder i Mossack Fonseca, der sidste år lækkede 11,5 millioner interne dokumenter til den tyske avis Süddeutsche Zeitung.