Panama-lækagen

Få overblikket: De er indblandet i gigantisk sag om skattely

Medier rundt om i verden offentliggør lækkede dokumenter. Putin, Messi og nordisk statsminister anklages.

11,5 millioner hemmelige dokumenter, der viser, hvordan de rige og magtfulde i hele verden - også i Danmark - er krøbet i skattely, kan vise sig at være et af de betydeligste læk, der nogensinde er gjort om skatteunddragelse og svindel.

Søndag offentliggjorde medier over store dele af verden, hvilke firmaer, banker, privatpersoner, sportsstjerner og andre, heriblandt mindst 72 tidligere og nuværende statsledere, som har gjort penge usynlige for stater og skattemyndigheder.

Og store navne som Ruslands præsident Vladimir Putin, verdens bedste fodboldspiller Lionel Messi, Islands statsminister Sigmundur Gunnlaugsson og det spanske kongehus nævnes blandt andet i forbindelse med den verdensomspændende sag. 

De er indblandet i sagen om skattely i Panama

Flere prominente navne er blevet sat i forbindelse med sagen Få et overblik her.

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Inderkredsen omkring den russiske præsident menes at have tjent penge på skattely i udlandet.

Putins allernærmeste venner er ifølge de lækkede dokumenter indblandet gennem skuffeselskaber.

Regeringen i Rusland har afvist, at Putin har noget med det at gøre.

Foto: Scanpix Denmark

Lionel Messi

Lionel Messi

Fodboldstjernen er også blandt de navne, der er at finde i de lækkede dokumenter.

Ifølge den tyske avis Süddeutsche Zeitung har Messi sammen med sin far oprettet firmaet Mega Star Enterprises i skattely i Panama.

Messis stab benægter ethvert kendskab til sagen og oplyser, at de vil sagsøge spansk presse

Messi og hans far, Jorge Horacio Messi, står i forvejen over for en anden sag om skattely, der kommer for retten i slutningen af maj.

Foto: Scanpix Denmark

Fifa

Fifa

De lækkede dokumenter fra Mossack Fonesca trækker også tråde til Det Internationale Fodboldforbund (Fifa), hvor et medlem af organisationens etiske komité Juan Pedro Damiani også er blandet ind i sagen, skriver BBC.

Damiani, der er en uruguayansk advokat, skulle angiveligt have givet advokatbistand til den korruptionsanklagede Eugenio Figueredo i forbindelse med mindst syv selskaber i skattely.

Figueredo blev i maj sidste år anholdt i Zürich i forbindelse med korruptionsskandalerne i Fifa.

Foto: Scanpix Denmark

Islands statsminister

Islands statsminister

Islands statsminister, Sigmundur Gunnlaugsson, udvandrede fra et interview med det svenske medie SVT, da han blev spurgt ind til sin rolle i den massive sag om skattely, der ruller efter et massivt læk på 11,9 millioner dokumenter.

De lækkede dokumenter viser blandt andet, at den islandske statsminister købte et offshoreselskab i 2007 uden at inddrage parlamentet. Samme selskab solgte han til sin kone i 2009 for en dollar.

Foto: ScanpixDanmark

Camerons far

Camerons far

Storbritanniens premierminister, Davis Camerons, far Ian Cameron er også at finde i de lækkede dokumenter. Mangemillionæren og børsmægleren der døde tilbage i 2010 fik hjælp af Mossack Fonseca til at skjule selskabet Blairmore Holding fra skattemyndighederne. Det skriver ABC News.

Foto: Scanpix Denmark

Jackie Chan

Jackie Chan

Hollywoodstjernen Jackie Chan er også et af de kendte navne, der er at finde i de lækkede dokumenter. Skuespilleren har mindst seks selskaber, som er oprettet gennem Mossack Fonseca. Det skriver Nydailynews. 

Foto: PR

29 af verdens rigeste

29 af verdens rigeste

29 milliardærer, der figurerer på Forbes’ liste over verdens 500 rigeste personer, har også forbindelse til firmaet i Panama. Det skriver ABC News. 

Navnene på de 29 milliardærer er endnu ikke kommet frem. 

Foto: Scanpix Denmark

Det spanske kongehus

Det spanske kongehus

Den tidligere spanske konge Juan Carlos’ storesøster er også at finde i de lækkede dokumenter. Pilar de Borbónhar er registreret i firmaet Delantera Financiera SA, der er registreret i Panama.

Foto: Scanpix Denmark

Dansk selskab

Dansk selskab

Et dansk selskab figurerer på de papirer, der er blevet lækket fra advokatfirmaet Mossack Fonseca.

Det skriver DR.

Det danske anpartsselskab Aps KBUS 8 nr. 2051, solgte i 2009 et datterselskab i Panama for en million kroner. Ifølge DR-dokumentaren ’Det store skattelæk’ peger flere eksperter på, at datterselskabet var 32 millioner kroner værd, da det blev solgt.

Dermed blev 31 millioner kroner ført ud af Danmark og væk fra Skats opmærksomhed.
Ifølge DR er det den danske forretningsmand Harry Rosenberg, der blandt andet har ejet Illum i København og Hotel Marienlyst i Helsingør, der har lukreret på manøvren.

Hovedselskabet KBUS gik konkurs kort efter manøvren, og dermed mistede kreditorerne tilgodehavender på op imod 100 millioner kroner.

 

Foto: Scanpix Denmark

Præsidenter

Præsidenter

Der er flere præsidenter, der er repræsenteret på de lækkede dokumenter på den ene eller anden måde. Blandt andet Syriens præsident Bashar al-Assad, Kinas præsident Xi Jingping, Ukraines præsident Petro Poroshenko og Argentinas præsident Mauricio Macri.

Foto: Scanpix Denmark

Kong Salman

Kong Salman

Den Saudi Arabiske kong Salman bin Abdulazizer også nævnt i de lækkede dokumenter.

Foto: Scanpix Denmark

Kofi Annans søn

Kofi Annans søn

Den tidligere FN-generalsekretær Kofi Annan kan også forbindes til lækagesagen. Hans søn Kojo Annan bliver nemlig nævnt i de lækkede dokumenter.

Foto: Scanpix Danmark

Nico Rosberg

Nico Rosberg

Den tyske Formel 1 kører, Nico Rosberg, bliver også nævnt i feltet af prominente sportsfolk, der alle er indblandet i panamalækagen. Nico Rosberg, der kører for Mercedes-Benz teamet, har i år vundet de to første grand-prix'er.

Foto: Scanpix Denmark

Marc Rieper

Marc Rieper

Marc Rieper får i 2007 oprettet selskabet Bolsover Corp. i Panama, et andet kendt skattely i Caribien. Han nægter at kende noget til det.

Foto: Scanpix Danmark

Brian Steen Nielsen

Brian Steen Nielsen

De lækkede dokumenter viser, hvordan Brian Steen Nielsen i 2002 - mens han bor i København og spiller i Malmø FF - får oprettet selskabet Ress Star Team Inc. på de Britiske Jomfruøer. Han nægter at have haft noget med selskabet at gøre.

Foto: Scanpix Denmark

Stein Bagger

Stein Bagger

Ifølge Børsen brugte Bagger det kontroversielle firma til at registrere sit og makkeren Allan Vestergaards selskab Agios i Seychellerne.

Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix

Jean-Marie Le Pen

Jean-Marie Le Pen

Ifølge Le Monde mistænkes Front Nationals tidligere leder, Jean-Marie Le Pen – der er far til Marine Le Pen – for at have benyttet sig af en fortrolig vens skuffeselskab på De Britiske Jomfruøer til at gemme en del af sin formue væk.

Foto: Scanpix Denmark

Præsident i de forenede arabiske emirater

Præsident i de forenede arabiske emirater

Sheik Khalifa Bin Zayed Bin Sultan Al Nahyan havde op imod 30 selskaber registreret på Jomfruøerne. 

Foto: Scanpix Denmark

Tidligere statsminister i Jordan

Tidligere statsminister i Jordan

Den tidligere statsminister i Jordan  var involveret i et selskab på De britiske jomfruøer. 

Foto: Scanpix Denmark

Finansminister i Island

Finansminister i Island

Bjarni Benediktsson, der er finansminister i Island, var en af partnerne i et selskab på Seychellerne under bankkrakket i Island i 2008.

Foto: Scanpix Denmark

Verdensberømt filminstruktør

Verdensberømt filminstruktør

Den spanske filminstruktør Pedro Almodóvar er nævnt i de lækkede dokumenter. Sammen med sin bror Agustin ejede han for år tilbage selskabet El Deseo, som øjensynligt var placeret i det latinamerikanske skattely.

Den 66-årige instruktør har i forbindelse med afløringerne aflyst alle interviews og andre offentlie optrædener i forbindelse med sin 20. og seneste film 'Julieta', der har premiere i Spanien fredag 8. april.

Almodóvar står bag store filmsucceser som 'Volver', 'Alt om min mor', 'Brudte Favntag' og 'Tal til Hende'. Sidstnævnte vandt han en oscar som bedste instruktør for i 2002.

Foto: Scanpix Denmark

Emma Watson

Emma Watson

Den 26-årige skuespillerinde, der i øjeblikket bruger meget tid på at tale for og om feminisme, står også nævnt i de lækkede dokumenter.

Foto: Scanpix Denmark

Herunder kan du se Politikens graverjournalist John Hansen fortælle om sagen: 

Dokumenterne stammer fra det sædvanligvis meget hemmelighedsfulde advokatfirma Mossack Fonseca i Panama, der er et af verdens største offshore-advokatfirmaer. De trækker også tråde til Det Internationale Fodboldforbund (Fifa), hvor et medlem af organisationens etiske komité Juan Pedro Damiani også er blandet ind i sagen, skriver BBC.

Damiani, der er en uruguayansk advokat, skulle angiveligt have givet advokatbistand til den korruptionsanklagede Eugenio Figueredo i forbindelse med mindst syv selskaber i skattely. Figueredo blev i maj sidste år anholdt i Zürich i forbindelse med korruptionsskandalerne i Fifa.

Det er den tyske avis Süddeutsche Zeitung, der opsnappede dokumenterne, og som har delt dem med det internationale konsortium af undersøgende journalister (ICIJ) og en lang række internationale medier, herunder Danmarks Radio og Politiken. Flere hundrede danskere er nævnt i dokumenterne.

Skatteordfører Martin Lidegaard (R) er chokeret over de oplysninger, der er kommet frem. Det kan du høre ham fortælle mere om herunder: 

- Jeg tror, at lækket sandsynligvis vil være det værste slag nogensinde mod hele offshore-verdenen, når man tager omfanget af dokumenter i betragtning, siger direktøren for ICIJ, Gerard Ryle, til BBC.

En af de personer, der for alvor synes at ryge i fedtefadet, er Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Hans navn står ganske vist ikke i nogen af dokumenterne, men de personer, der kan identificeres, er folk der står ham meget nær. Det er aktiviteter gennem Rossija Bank, der i forvejen er ramt af EU's og USA's økonomiske sanktioner.

Det er et milliardbeløb, der gennem dette netværk er forsvundet ud af Rusland med Panama-firmaets hjælp.

Islands statsminister, Sigmundur Gunnlaugsson, som tidligere har været mistænkt for skatteunddragelse, vil få sin sag for med det nye læk.

Papirerne viser, at han med Mossack Fonsecas hjælp og i al hemmelighed købte sig et offshoreselskab i 2007, undlod at informere parlamentet om det og i øvrigt overdrog selskabet til sin kone for en dollar i 2009.

Angiveligt skal millioner af dollar været ført gennem offshoreselskabet frem til 2015, mens Island årene forinden var tæt på en statsbankerot.

Den norske storbank DNB har i over 10 år placeret penge i skattely på Seychellerne for kunder og fået stråmænd fra Panama til at stå som proforma-ejere.