Udland

Tantholdt bag kameraet: Surrealistisk at se IS-henrettelsesplads

Som et af de eneste vestlige TV-hold har TV 2 Nyhedernes korrespondent Rasmus Tantholdt besøgt Palmyra i Syrien efter, at IS er blevet fordrevet.

Vil du selv prøve at være fotograf for Rasmus Tantholdt, kan du styre kameraet ved at klikke her. Drej og vip din telefon eller klik med musen og træk.

- Det er surrealistisk at være her. Jeg havde virkelig ikke troet, jeg skulle have mulighed for at kunne rapportere fra byen, som for ganske få dage siden var under Islamisk Stats kontrol, siger Rasmus Tanholdt.

Helt eksklusivt har han og fotograf Rasmus Jellig-Nielsen fået adgang til byen, efter at det lykkedes syriske soldater og russisk militær at fordrive de sidste islamister efter tre ugers hårde kampe. Islamisk Stat har haft kontrol med byen siden maj sidste år, og siden har de spredt død og ødelæggelse i området.

Holdet fra TV 2 besøgte blandt andet oldtidsbyen i Palmyra, hvor Islamisk Stat har foretaget massehenrettelser. Terrorbevægelsen optog en video i juli sidste år, hvor 25 drenge henrettede en gruppe syriske mænd i byens gamle amfiteater.

- På et tidspunkt så jeg en video, som terrorbevægelsen Islamisk Stat sendte ud, hvor de her på scenen, hvor jeg står, tvang nogle unge drenge til at henrette en gruppe voksne, syriske mænd. De sad på knæ med hænderne bag nakken, og de skød dem, mens der sad en masse tilskuere, som formentlig også var blevet tvunget til at sidde her, siger Rasmus Tantholdt.

Møder søn til halshugget arkæolog

Rasmus Tantholdt fik også adgang til det berømte museum i Palmyra, hvor Islamisk Stat har smadret stort set alle de tilbageværende skulpturer. Og så mødte han også sønnen til den tidligere chef for oldtidsfundene i Palmyra.

- Da vi kom til museet blev vi budt velkommen af en mand ved navn Mohammed al-Assa'ad. Jeg anede ikke hvem han var, indtil vores tolk fortalte, at han var søn af Khaled al-Assa'ad, den verdensberømte arkæolog, som blev halshugget af Islamisk Stat. Jeg besluttede lynhurtigt, at vi skulle interviewe ham.

Khaled al-Assa'ad ofrede sit liv for nogle af de kulturskatte, som Palmyra er kendt for. Inden Islamisk Stat erobrede byen, nåede han og de ansatte på museet, at gemme mange af oldtidsfundene. Islamisk Stat er nemlig kendt for at stjæle og sælge historiske fund på det sorte marked. Han nægtede at afsløre hvor de havde gemt tingene. Derfor blev han halshugget.