Udland

Egypten fortsætter jagt på dronning i Tutankhamuns grav

Egyptisk minister vil ikke afsløre resultat af skanning af et formodet skjult gravkammer i Tutankhamuns grav.

Der skal foretages endnu en skanning af et formodet skjult kammer i Tutankhamuns grav, slår den egyptiske minister for oldtidsminder, Khaled al-Anany, fast på et pressemøde i Luxor.

Han vil ikke løfte sløret for, hvad den første skanning af gravkammeret har vist, efter en britisk egyptolog har fremlagt en teori om, at dronning Nefertitis grav findes på stedet.

- En 11 timer lang radarskanning af gravkammeret er blevet gennemført, men af hensyn til den videnskabelige troværdighed vil resultatet ikke blive fremlagt endnu, siger Khaled al-Anany.

Skal analyseres af eksperter

Resultatet af skanningen sendes til USA, hvor eksperter skal analysere det i løbet af den kommende uge.

Skanningen blev udført af et eksperthold fra USA og Egypten i samarbejde med den anerkendte britiske egyptolog Nicholas Reeves.

Det var Reeves, som præsenterede ideen om, at Nefertitis grav findes bag en af murene i Tutankhamons gravkammer.

Den næste skanning af gravkammeret skal foretages i denne måned, siger ministeren.

Første skanningerhar vist to skjulte rum

Nefertitis mumie er - modsat Tutankhamuns jordiske rester - aldrig blevet fundet.

Dronningen, der er blevet dyrket som skønhedsideal, levede i det 18. dynasti omkring 1550 f.kr. til 1300 f.kr. - ligesom Tutankhamun.

De første skanninger fra graven har vist "to skjulte rum bag gravkammeret", sagde den tidligere egyptiske oldtidsminister Mamdouh Damati for to uger siden.

- Ja, der er et tomt rum, men det er ikke totalt tomt. Der er noget organisk og noget metal, sagde Damati, som i sidste uge blev afløst af Khaled al-Anany.

Døde som 19-årig

Ifølge den britiske arkæolog blev drengekongen begravet i hast i et gravkammer, der ikke var tiltænkt ham.

Nefertiti var gift med hans far, Akhenaten.

Hans tidlige død vil ifølge Reeves have tvunget præster til at genåbne Nefertitis grav ti år efter hendes død, da et mausoleum til ham endnu ikke var bygget.

Tutankhamun døde som 19-årig efter ni år på tronen. Hans grav blev opdaget i 1922 af den britiske arkæolog Howard Carter.