Udland

Tantholdt i Palmyra: Her henrettede børn voksne fanger

Som det første vestlige Tv-hold besøgte TV2 i dag ruinerne i Palmyra, efter IS er blevet fordrevet fra byen.

- Jeg havde virkelig ikke troet, jeg skulle have mulighed for at stå her lige nu...

Sådan indleder TV2-korrespondent Rasmus Tantholdt ovenstående klip fra den syriske oldtidsby Palmyra.

I sidste uge blev terrororganisationen Islamisk Stat fordrevet fra Palmyra af syriske regeringsstyrker og russisk militær. Islamisk Stat har haft kontrol med byen siden maj sidste år, og siden har de spredt død og ødelæggelse i området.

Børn henrettede voksne

Amfiteatret i oldtidsbyen, som TV2 besøgte i dag, har under belejringen af Palmyra dannet ramme om flere massehenrettelser.

- På et tidspunkt så jeg en video, som terrorbevægelsen Islamisk Stat sendte ud, hvor de her på scenen, hvor jeg står, tvang nogle unge drenge til at henrette nogle voksne syriske mænd, der på knæ her med hænderne bag nakken, og de skød dem, mens der sad en masse tilskuere, som formentlig også var blevet tvunget til at sidde her, siger Rasmus Tantholdt.

Nu er Islamisk Stat fordrevet, og der er ro igen i Palmyra. 

- Jeg kan ikke beskrive min glæde over, at de er væk. Uanset hvilke ord jeg bruger. Vi har fordrevet dem, befriet byen og alle oltidsminderne, lyder det fra en soldat, som Rasmus Tantholdt møder i amfiteatret.

Også for en tidligere indbygger i Palmyra er generobringen af byen en god nyhed.

- Uhyrerne er væk. Vandskabningerne er flygtet fra vores by. Fra hele regionen. Det betyder alt for os, der kommer her fra byen og for fremtiden, siger Zuhair Ali al-Hussein, der for første gang er tilbage efter at Islamisk Stat blev fordrevet.

Eksperter fra Rusland er lige nu i færd med at rydde byen for miner, som Islamisk Stat efterlod. Alene i oldtidsbyen er der 150 miner