Udland

Nu er TV 2's Tantholdt kommet ind i byen, hvor IS blev jaget på flugt

Den syriske præsident Bashar al-Assad godter sig i disse dage. Erobringen af den historiske by Palmyra har nemlig sat ham i en favorabel position.

Kampånden er helt i top hos de syriske soldater. Det er den også i præsidentpaladset i Damaskus. Det går nemlig rigtig godt for Assad. På slagmarken vinder han mere og mere terræn. Senest i den historiske by Palmyra.

Godt hjulpet på vej af russiske luftbombardementer lykkedes det søndag at få renset byen for terrorister fra terrororganisationen Islamisk Stat (IS). TV2 Nyhedernes korrespondent, Rasmus Tantholdt befinder sig lige nu i byen.

- Det er en kæmpe sejr for Assad og hans styrker. Han forsøger at vise omverden, at han er den rette til at jage IS på flugt og dermed et godt bud på at kunne samarbejde med vesten om at komme de islamistiske terrorister til livs - som jo også udfører angreb i Europa. Senest i Bruxelles og Paris. Han vil vise, at han er den eneste som kan lede Syrien ud af krigen og genetablere sin magt i landet, siger han.

Syrien vil gerne samarbejde med USA

Den syriske præsident har sagt, at sejren i Palmyra er bevis på, at regimets strategi om at bekæmpe terrorisme i samarbejde med dets allierede fungerer.

Syriens FN-ambassadør, Bashar Jaafari, har i et interview med den libanesiske Tv-station Al-Mayadeen sagt, at USA bør slå pjalterne sammen med Assad og Rusland i kampen mod IS. Et tilbud Washington ikke kan tage imod.

En særlig situation

For selvom USA og dets allierede ikke offentligt klapper i hænderne over Assads hastige fremmarch på slagmarken, er den seneste sejr over IS i Palmyra godt nyt i Washington og de europæiske hovedstæder. Det internationale fokus på bekæmpelsen af IS er nemlig blevet meget større, efter at truslen fra terrorbevægelsen mod Vesten er vokset.

- Det er lidt en underlig situation, lyder det fra Rasmus Tantholdt, - for på den ene side er USA og Europa glade for at IS lider tab i Syrien, men statslederne kan og vil ikke gå ud og sige tillykke. Han bliver med rette stadig betragtet som en brutal diktator, der har flere hundrede tusinder af civile liv på samvittigheden, siger han.

Assad positionerer sig selv

Men med de igangværende fredsforhandlinger i Geneve har Assad med hjælp fra Rusland, Iran og Hizbollah positioneret sig selv på slagmarken. Oprøret mod diktatoren er mange steder slået ned. Og den der har størst momentum i krigen, har også de bedste kort på hånden i en politisk forhandling, som lige nu ikke peger i retning af, at Assad overgiver magten. Det er en torn i øjet på regimets modstandere, men det er godt nyt for Iran og Rusland.

- Efter generobringen af Palmyra er planen, at Assad vil fortsætte mod øst og forsøge at fravriste IS’ greb om ørkenbyen Deir Ezzor. Han fortsætter indtil regimet har kontrollen over det meste af landet og oprøret er slået ned. Fordi så kan ingen kræve, at han trækker sig. Assad vil også gerne fremstå som manden, der har reddet noget af verdens kulturarv i Palmyra og samtidig er en af frontkæmperne mod IS. Men man skal ikke glemme, at han er en skånselsløs diktator, der har brugt kemiske våben mod civile og dræbt rigtig mange mennesker, siger Rasmus Tantholdt.

Varm luft fra Assad

Fredsforhandlingerne i Geneve skal efter planen fortsætte i næste måned. Kravet fra oppositionen er, at Assad træder tilbage og overgiver magten til en overgangsregering. Men det vil regimet i Damaskus ikke høre tale om. Til gengæld har Assad tilbudt, at danne en national samlingsregering bestående af oppositionskræfter, uafhængige folk og nuværende regeringsmedlemmer. Men det er varm luft, lyder det fra Rasmus Tantholdt.

- Det er gratis for Assad at komme med sådan en udmelding. Vi aner ikke hvilken opposition han taler om. Men meget tyder på, at det er de kontrollerede og tilladte modstandere, som han mener. Der findes en opposition i Syrien, men det er ikke dem, som har været med i det væbnede oprør, siger Rasmus Tantholdt.

Der er parlamentsvalg i Syrien den 13. april.

Det russiske forsvarsministerium