Udland

Smilende passager: Derfor tog jeg billede med flykaprer

26-årige Ben Innes forklarer nu, hvorfor han smilende fik taget et billede med sin flykaprer.

Det så noget risikabelt ud, da flypassageren Ben Innes midt under en gidseltagning på Cypern fik taget en selfie med sin flykaprer, der tilsyneladende bar en bombevest.

Den 26-årige brite var sammen med et par andre passager og besætningsmedlemmer de eneste tilbageværende på flyet. Og han fortæller nu, hvorfor han valgte at bruge tiden på at tage et billede med en person, der havde truet ham på livet.

- Efter omkring en halv time i Lanarcas lufthavn spurgte jeg efter et billede med ham, da vi sad og ventede. Jeg tænkte ”hvorfor ikke?”. Hvis han sprænger os alle i luften, betyder det ikke noget alligevel, siger Ben Innes til den engelske avis The Sun.

- Den bedste selfie nogensinde

Han fortæller, at han fik flypersonalet til at oversætte sin forespørgsel for den egyptiske flykaprer Seif Eldin Mustaf.

- Han sagde o.k., så jeg stillede mig hen til ham og smilede til kameraet, mens en stewardesse tog billedet. Det må være den bedste selfie nogensinde, siger Ben Innes.

Ville se om bomben var ægte

Han forklarer, at han ikke er helt sikker på, hvorfor han ville have et billede med flykapreren, men siger, at det ikke bare var for sjov.

- Jeg tænkte, at det var en måde at blive klogere på, om bombevesten var ægte. Jeg kunne se noget tapet omkring hans mave, og han holdt fast omkring en udløser. Det var svært at være sikker, men jeg regnede med med, at den var falsk, efter jeg fik set nærmere på den, siger Ben Innes.

Egypter er blevet varetægtsfængslet

Seif Eldin Mustafa er under et retsmøde onsdag blevet varetægtsfængslet i foreløbigt otte dage.

Anklageren fortalte i retten i Larnaca på Cypern, at den 58-årige egyptiske Seif al-Din Mohamed Mostafa risikerer at blive dømt for flykapring, kidnapning, hensynsløs og truende adfærd og overtrædelser af antiterrorloven.

Den tiltalte ytrede ikke et eneste ord i retten, men da han forlod retsbygningen i en politibil, strakte han pegefinger og langemand ud i et v og gav sejrstegnet til de fremmødte journalister.

Mostafa, som har en cypriotisk ekskone, vil først under et senere retsmøde blive formelt sigtet, og først på det tidspunkt forventes han at skulle forholde sig til tiltalen.

Cypriotiske myndigheder har beskrevet Mostafa som "psykisk ustabil" og afvist, at sagen er terrorrelateret.

Tvivl om motivet

Han er anklaget for at tvinge det egyptiske indenrigsfly til at lande på Cypern ved at true med at detonere et selvmordsbælte, der dog senere viste sig ikke at være ægte.

Myndighederne mener, at hans motiv for at kapre flyet med de 55 passagerer og syv besætningsmedlemmer om bord på vej fra Alexandria til Kairo var personlige og relateret til hans cypriotiske ekskone, med hvem han angiveligt har børn.

Kapringen udløste et seks timer langt gidseldrama i den internationale lufthavn i Larnaca.

Langt de fleste passagerer fik dog hurtigt lov til at forlade flyet. Kun en håndfuld udenlandske passagerer og flere besætningsmedlemmer blev holdt tilbage.

Til sidst kom kapreren ud med hænderne over hovedet og overgav sig til politiet.