Udland

Rystende optagelser: Sådan er hverdagen i Islamisk Stats hovedby

En gruppe aktivister dokumenterer hver dag livet i Islamisk Stats hovedby, Raqqa. TV 2 kan nu vise nyt materiale i et sjældent smugkig ind i byen.

Fakta om Raqqa rigtig

  • Raqqa havde 220.448 indbyggere ifølge en folketælling fra 2004.
  • Gruppen 'Raqqa Bliver Slagtet i Stilhed' har 17 aktive medlemmer, der stadig befinder sig i Raqqa.
  • Gruppen har mistet fire medlemmer; drab som Islamisk Stat har taget skylden for. To af dem i Tyrkiet.
  • RBSS kalder sig selv for uafhængige. De fokuserer primært på forbrydelser begået af IS og det syriske regime.
  • Komiteen for Beskyttelse af Journalister tildelte gruppen den internationale pressefrihedspris i 2015.
  • Raqqa har været under Islamisk Stats fulde kontrol siden april 2014.

Det kunne virke som en video af en gåtur i en hvilken som helst pulserende by i Mellemøsten. De rystede optagelser viser et fortov i en stor rundkørsel, fyldt med mennesker. Lyden af dyttende biler smelter sammen med arabiske fraser under en bagende sol.

Men videoen er ikke fra en hvilken som helst by. Videoen er fra Raqqa, terrororganisationen Islamisk Stats højborg.

Og så ser man det. Mennesker, der træder over hovedløse lig, som ligger spredt på fortovene. De har ligget der i tre dage. Og på spirene af det dekorative hegn, der omkranser al-Naim-rundkørslen i Raqqa, er hoveder spiddet fast.

Enkelte af dem har stadig åbne øjne.

Filmer i det skjulte

Hænderne ryster på 26-årige Aghiad al-Kheder, mens han afspiller videoen på sin bærbare computer for TV 2. Selv efter fem år som medieaktivist under en blodig syrisk borgerkrig kan IS’ brutalitet stadig tære på de i forvejen tyndslidte nerver.

- Der er ikke ét gran menneskelighed i de mennesker, siger Aghiad al-Kheder.

Ifølge ham er al-Naim-rundkørslen blevet IS' foretrukne sted for henrettelser.

- Det siges, at tidligere IS-medlemmer samt civile blev anklaget af IS for at være vantro, så de huggede deres hoveder af og hængte dem op, siger han.

TV 2 møder den syriske medieaktivist et hemmeligt sted i Europa. Vi kan ikke sige hvor, for Aghiad al-Kheder frygter, at Islamisk Stat vil finde ham.

Det er første gang, at Aghiad al-Kheder viser sit ansigt på tv. Han er en del af gruppen ”Raqqa Bliver Slagtet i Stilhed”, RBSS. Var det ikke for dem, ville vi ikke kende til henrettelserne i al-Naim-rundkørslen. Eller i det hele taget meget andet fra Raqqa.

Siden Islamisk Stat overtog byen i starten af 2014, har gruppen operereret i det skjulte.

Et arbejde, der har fået terrororganisationen til at udråbe RBSS som en fjende af Gud.  

Aktivist fortæller om voldsom video.

Unikt indblik i kalifatets hovedstad

Videoen fra al-Naim-rundkørslen, som Aghiad al-Kheder afspiller på sin computer, er alt for voldsom til at vise.

Men Raqqa er også meget andet end et udstillingsvindue for IS’ brutalitet.

For trods henrettelser, forbud og konstante luftangreb har indbyggerne en dagligdag, der stadig skal fungere.

TV 2 kan nu vise nyt materiale, der giver et smugkig ind i hverdagen for Raqqas indbyggere. Materiale, der kommer fra hjertet i det selverklærede kalifat – Islamisk Stats hovedstad, Raqqa.

Aghiad al-Kheder klikker på en ny videofil. En lang kø til et nødhjælpskøkken dukker op.

- I IS' propaganda udgiver de sig for at være nogle, der deler mad ud til folk, nogle, der har mange penge og deler ud til fattige og trængende, siger han.

- Men det her klip modbeviser den påstand. Hvis IS var retfærdige og delte penge ud og hjalp de trængende, så ville vi ikke se så mange mennesker stå i kø efter mad.

I videoen herunder kan du se en gåtur gennem Raqqa. Den er optaget efter, at IS-bøddelen Jihadi John, der henrettede flere gidsler i propagandavideoer, døde i et droneangreb i den rundkørsel, som man kan se omkring 22 sekunder inde i klippet. Gåturen viser også en udbombet bygning, der tidligere var en hovedbygning for IS-adminstrationen.

En gåtur gennem Raqqa på det sted, hvor Jihadi John døde.

Raqqa blomstrede før IS

Før revolutionen brød ud studerede Aghiad al-Kheder arabisk på universitetet. Hans drøm var at få en ph.d.. Men den drøm blev udsat, da kampen for at drive Assad-regimet ud af byen startede.

Og da det lykkedes, var Raqqa, ifølge ham selv, en rollemodel.

- Under befrielsen af byen fra Assads regimes kontrol, begyndte byen at være et levende eksempel på fremtidens Syrien med mangfoldighed i kultur, religiøse grupper og civil frihed, siger han.

Den periode varede tæt på otte måneder. Men så kom IS, og i løbet af fire måneder havde terrorbevægelsen taget kontrollen over byen. Det var april 2014.

- Jeg havde været aktiv under revolutionen og demonstrationerne, så IS havde mistanke til mig, siger Aghiad al-Kheder.

- Når det handler om IS, kan man ikke leve med, at de har mistanke til dig. Mistanke kan nemlig føre til, at du bliver dræbt.

IS arrangerede militærparader

For Islamisk Stat er medieaktivisme noget, der tages meget alvorligt. Propaganda er nemlig et vigtigt redskab for terroristerne til at rekruttere udenlandske kæmpere.

Og Raqqa har spillet en central rolle i IS' propagandaapparat.

De har udråbt den til at være kalifatets hovedstad. Det er her, at flere af de stærkt omtalte henrettelsesvideoer af gidsler blev optaget. Og det er her, at velproducerede, nærmest Hollywood-agtige videoer portrætterer det islamiske paradis, kalifatet - trods en vestlig koalition på daglige bombetogter.

Aghiad al-Kheder har allerede fundet en ny video, der viser IS' trang til at vise styrke.

Han peger på skærmen.

Kampvogne, SCUD-missiler og kalashnikovs præsenteres af jublende IS-krigere, der kører gennem gaden. Raqqa lægger vej til en IS-militærparade.

- De prøver at vise styrke for at afværge ethvert forsøg på modstand mod IS i byen, siger Aghied al-Kheder.

Måtte flygte fra Raqqa

Otte måneder efter Islamisk Stat overtog kontrollen med Raqqa, modtog Aghiad al-Kheder en besked fra sin familie:

Islamisk Stat leder efter ham.

Om natten trængte de ind i hans hus og gennemsøgte hele ejendommen. Men Aghiad al-Kheder var der ikke.

Han var allerede flygtet mod Tyrkiet. En flugt, der varede tre dage i forsøget på at undgå IS' kontrolposter.

- Tyrkiet var den sikre station, da jeg flygtede fra Syrien. Vi troede, at det var uden for IS' rækkevidde, så vi kunne lave alt arbejde i frihed uden pres og frygt for IS, siger han.

Lærer aktivister at undgå IS' radar

Aghiad al-Kheders funktion i aktivistgruppen er bl.a. at skrive artikler og producere indhold til sociale medier og deres hjemmeside. Men den vigtigste rolle er at lære aktivisterne, som stadig er i Raqqa, om journalistik og om egen og elektronisk sikkerhed.

Især sikkerhed er stadig essentielt for gruppen, der er yderst aktive.

De offentliggør videoer, optaget med skjult kamera, af alt fra lange køer foran nødhjælpskøkkener til bestialske offentlige henrettelser; de skriver artikler og tweets med seneste nyt fra byen om bl.a. droneangreb; og de hænger plakater op og deler løbesedler ud til de civile i terrororganisationens højborg.

IS har blokeret for internettet i hjemmene, så man kun kan tilgå nettet fra netcaféer overvåget af terrorbevægelsen. Men RBSS har fundet en vej uden om IS' blokering.

Derfor kan de dele informationer gennem krypterede programmer, der ikke kan hackes.

I skrivende stund har "Raqqa Bliver Slagtet i Stilhed" 17 aktivister inde i Raqqa.

Verden fik øje på RBSS

Deres kampagne for opmærksomhed om Raqqa virkede.

Flere medier og forskere begyndte at bruge deres arbejde, og offentligheden skuede mod aktivistgruppen for at få en snert af viden om livet i Raqqa.

De var blevet vores øjne og ører.

Afslørede henrettelse midt under gidselforhandling

Gruppens informationer har flere gange vist sig at være præcise.

Det var dem, der afslørede, at amerikanerne i al hemmelighed prøvede at befri James Foley og de andre gidsler, der var med ham – men mislykkedes.

Og godt en måned før IS frigav en video af den jordanske pilot Muath Al-Kasasbeh, der blev brændt levende i et bur, havde en af RBSS-stifterne tweetet om drabet. Det var især interessant, fordi der officielt foregik forhandlinger mellem IS og Jordan om frigivelsen af piloten.

Det var også RBSS, der kunne fortælle, at to danske IS-krigere var blevet dræbt i et amerikansk droneangreb i byen. 20 dage senere bekræftede USA angrebet.

Gruppens præcise informationer og utrættelige arbejde gav dem også sidste år den internationale pressefrihedspris fra Komiteen for Beskyttelse af Journalister.

Men omtalen og priserne kom med en høj pris – for det var ikke kun medier, der fulgte med.

Pludselig blev de et mål for IS

Ifølge Aghiad al-Kheder var Islamisk Stat rasende over gruppens arbejde. Så rasende at gruppen blev omtalt i flere moskéer til fredagsbønnen.

- De offentliggjorde navne i moskeer og forlangte at få oplysninger om personerne bag kampagnen "Raqqa bliver slagtet i stilhed", og de udlovede en dusør til dem, der skaffede oplysninger om personerne, fortæller han.

Terrororganisationens vrede blev hurtigt vendt til handling. I maj 2014 blev RBSS-medlemmet Al-Moutaz Ibrahim myrdet af IS, lidt nord for Raqqa, efter at have opdaget materiale på hans computer, der havde gruppens logo.

I juli 2015 udgav IS en velproduceret video, der viste to personer blive henrettet. Ifølge IS var de to medlemmer af "Raqqa Bliver Slagtet i Stilhed". Det nægtede gruppen.

Snigmyrdet uden for Syriens grænser

Senere samme år, i oktober 2015, blev den kun 20-årige RBSS-aktivist Ibrahim Abdel Qadir myrdet i en lejlighed i den tyrkiske by Urfa. Vennen Fares Hamadi, der tilfældigvis var sammen med den unge aktivist, blev også dræbt.

- Her opdagede vi, at IS tog alvorlige skridt. De er villige til at betale enhver pris for at slippe af med os, fortæller Aghiad al-Kheder.

- Vi holdt ud i en periode ved at forsvinde fra gaderne og blive hjemme, så vi troede, at IS ikke kunne få fat i os.

December 2015 viste sig at blive en dyster måned for gruppen. Først bliver medlemmet Ahmad al-Mousa skudt og dræbt af en maskeret mand på motorcykel i den syriske by Idlib. Han blev skudt to gange i hovedet uden for familiens hjem.

Islamisk Stat tog skylden.

Og samme måned bliver dokumentaristen Naji Jerf skudt i Gaziantep i Tyrkiet. Selvom han ikke var medlem af RBSS, beskriver flere af aktivisterne ham som en faderfigur.

Naji Jerf blev skudt på åben gade ved højlys dag med en lyddæmpet pistol.

- Vores mål er ikke at dø, men at fortsætte. Vi har en sag, som har brug for personer, som forsvarer den. Derfor ville det nærmest være selvmord at blive inden for IS' rækkevidde, siger Aghiad al-Kheder.

I december 2015 forlod han Tyrkiet til fordel for Europa.

Udgiver dokumentarfilm

Fra Europa har Aghiad al-Kheder fortsat sit arbejde. Snart udgiver gruppen en dokumentarfilm med unikt materiale fra Raqqa – og det er med Aghiad al-Kheder i instruktørsædet.

TV 2 kan nu vise en kort indledning fra filmen, hvor en af gruppens aktivister, i ly af nattens mørke, laver graffiti på en husmur med teksten ”ned med IS.”

RBSS' intro til deres nye dokumentarfilm om Raqqa.

Raqqa blev forvandlet til et mørke

Selvom flere af hans kolleger er blevet myrdet, og han i dag ikke kan fortælle omverdenen, hvor han befinder sig, så vil Aghiad al-Kheder fortsætte sit arbejde.

- Vi vidste fra starten, at IS var forbryderiske, at de var rutinerede i terror og tørstede efter blod. Da en af vores kolleger blev dræbt, gik det op for os, hvor farligt det er. Men det er risikoen værd, siger han og fortsætter:

- Vi sætter livet på spil for vores folk, for vores familier og for vores land. For ellers vil IS fortsætte.

Men gruppens kampagne handler især om Raqqa. For, som Aghiad al-Kheder selv siger, så er alle aktivisterne børn af Raqqa. Indbyggerne ser IS som en besættelsesmagt. Og de vil ikke lade en terrororganisation forvandle deres by til en terrorby.

- Du voksede op der, du levede din barndom der og fik venner. Du gjorde stedet til det smukkeste, man kunne forestille sig, og arbejdede videre med at gøre det endnu smukkere. Pludselig kommer der en organisation, som forvandler billedet til et mørke, siger Aghiad al-Kheder.

- Alle de hårde års arbejde blev slettet på en brøkdel af et sekund. Derfor skal vi beskytte disse ting og forsøge at genskabe dem.