Udland

Mystik om flykaprer: Handlede det bare om ulykkelig kærlighed?

Internationale medier har spekuleret i, hvad der fik en egyptisk mand til at kapre et fly. Budene er mange.

Ulykkelig kærlighed kan drive mange af os ud i tovene.

Men kan det også forvandle en respekteret universitetsprofessor til en frygtesløs flykaprer? Det spørgsmål står tilbage, efter et egyptisk indenrigsfly, der var på vej fra Alexandria til Kairo, tirsdag morgen blev tvunget til at lande på Cypern, fordi en af passagererne om bord angiveligt havde truet besætningen og hævdet, at han var i besiddelse af et bombebælte.

Flykapreren er blevet identificeret som Seif Eldin Mustafa, skriver Cyperns udenrigsministerium på Twitter. 

Mange forskellige informationer

Oplysningerne om flykapreren har været mange og overraskende. Han blev først identificeret ved to andre navne, og er blandt andet blevet udråbt til at være professor ved enten universitetet i Kairo eller Alexandria. Samtidig har myndighederne både identificeret ham som egyptisk statsborger og amerikansk-egyptisk statsborger. Om Seif Eldin Mustafa er professor er uklart, men de cypriotiske myndigheder har fastslået, at han er egypter.

Ifølge den cypriotiske præsident, Nicos Anastasiades, er der dog ingen grund til at tro, at flykapringen er terrorrelateret. Beviserne peger snarere i retning af, at Seif Eldin Mustafa havde personlige grunde til at tage kontrol over flyet med et tocifret antal mennesker om bord. Han var ustabil, lyder det fra det cypriotiske udenrigsministerium.

- Det, vi har klarhed over, det er, at det ikke handler om terrorisme. Det lader til at være en person, der er ustabil, eller som er i en psykisk ustabil tilstand, og sådan håndterer vi sagen, siger Alexandros Zenon fra Cyperns udenrigsministerium.

Han ville angiveligt gerne i kontakt med sin ekskone, der er cypriot og bor i den lille republik. Han har ifølge flere medier krævet politisk asyl, og han har ifølge øjenvidneberetninger kastet et brev, skrevet på arabisk til hende, ned på landingsbanen i Larnaca Lufthavnen. 

Omdiskuteret motiv

Flykaprerens motiv er dog stadig omstridt. Ifølge Reuters har Seif Eldin Mustafa krævet flere kvindelige politiske fanger i Egypten frigivet, og det er derfor fortsat uklart, om motivet bag flykapringen er politisk eller romantisk.

En unavngiven egyptisk embedsmand har dog et helt tredje bud, på flykaprerens motiv. Han mener snarere, at det var idiotisk.

- Han er ikke en terrorist, han er idiot, fastslår embedsmanden over for The Guardian.