Udland

Hitlers foretrukne dræbermaskine blev israelsk hitman

Otto Skorzeny var en af de mest frygtede, ledende naziskikkelser, men endte som hemmelig israelsk spion. Wikimedia / Wikimedia

Otto Skorzeny var en af Hitlers yndlinge - en frygtet dræbermaskine. Efter krigen blev han hemmelig agent for Mossad.

Den 11. september 1962 forsvandt en tysk videnskabsmand sporløst i München. Heinz Krug var taget på arbejde, men kom aldrig hjem igen.

Under efterforskningen af Krugs forsvinden opdagede politiet, at han med jævne mellemrum pendlede til Kairo. Heinz Krug viste sig at være en af mange nazi-våbeneksperter, der var blevet hyret af styret i Egypten til at udvikle avancerede våben til landet. Men Krugs forsvinden forblev et mysterium.

Nu mener den israelske avis Haaretz at have fundet svaret på, hvad der skete med Heinz Krug. På baggrund af interviews med flere højtstående kilder i den israelske sikkerhedstjeneste Mossad, skriver avisen, at Krug blev myrdet for at forhindre, at han udviklede teknologisk avancerede våben for egypterne.

Det mest opsigtvækkende ved sagen er imidlertid, at manden, der affyrede de dræbende skud mod Heinz Krug, var Otto Skorzeny. På det tidspunkt en af Mossads mest værdifulde spioner, men med en fortid som højtstående general i Nazitysklands Waffen-SS – og en af Adolf Hitlers personlige favoritter blandt partiets spidser.

Hitler hædrede såmænd Skorzeny med Det Tredje Riges mest fornemme medalje – Jernkorsets Ridderkors med egeløv. Den modtog han for at have ledet den operation, der førte til befrielsen af Hitlers skattede ven Benito Mussolini, da denne var taget til fange af fjenden.

Skorzeny fotograferet med Mussolini efter den succesfulde mission i september 1943.

Men det var dengang. I 1962 var Skorzenys arbejdsgiver en anden. Dette bemærkelsesværdige jobskifte er ifølge Mossads arkiver en af de mest vigtige – og indtil nu ufortalte – historier fra perioden efter Anden Vedenskrig.

Brevbomber med posten

Nøglen til at forstå historien er netop det faktum, at Mossad havde gjort det til en af sine topprioriteter, at tyske videnskabsmænds samarbejde med Egypten ophørte omgående – med alle nødvendige midler.

Faktisk havde Heinz Krug og flere andre tyske videnskabsmænd i månederne op til attentatet i ’62 modtaget trusler på livet – flere blev endda såret af brevbomber, som de modtog med posten. Netop Krug stod ifølge Mossads arkiver højt på den israelske sikkerhedstjenestes liste over vigtige mål.

Under krigen 17 år tidligere var Heinz Krug del af et ”drømmehold” af videnskabsmænd, der arbejdede på Peenemünde – et militært testcenter, hvor eksperterne fik så godt som frit spil til at udvikle nye supervåben. Under ledelse af Wernher von Braun udviklede de raketter, der blev brugt under det såkaldte Blitz-angreb, der var faretruende tæt på at føre til Storbritanniens fald.

Ifølge Mossads arkiver inviterede von Braun et årti senere Heinz Krug og flere andre kolleger til USA for at arbejde under ham på et storstilet missilprogram. I stedet valgte Heinz Krug at kigge mod Egypten, hvor han sammen med en anden veteran fra Peenemünde-gruppen – Wolfgang Pilz – fik ansvaret for at opbygge et tophemmeligt missilprogram.

Bøddelen var hans redningsmand

Israelerne frygtede, at egypterne ville bruge deres nye supervåben til at ramme landet, hvor mange jøder efter krigen havde søgt tilflugt. Derfor var Krug og hans kolleger også overbevist om, at dødstruslerne havde Israel som afsender. Netop derfor bad han om assistance fra en af Nazitysklands største helte – føromtalte Otto Skorzeny.

Otto Skorzeny fotograferet i 1945.

På dagen Krug forsvandt i september 1962, forlod han sit kontor for at mødes med netop Skorzeny – manden, som Heinz Krug troede skulle være hans redningsmand. Otto Skorzeny var på dette tidspunkt intet mindre end en levende legende fra Nazitysklands storhedstid.

Krug havde kontaktet Skorzeny – som på dette tidspunkt boede i Spanien – i håbet om, at krigshelten kunne udarbejde en plan til at holde de jagede våbeneksperter i live. De to mænd mødtes hemmeligt i Heinz Krugs hvide Mercedes, og kørte sammen ud af Münchens bymidte. Her fortalte Skorzeny, at han som første led i planen havde hyret tre bodyguards, som kørte i en bil lige bagved den hvide Mercedes.

Da de nåede til en afsides skov blev Heinz Krug – ifølge Mossads arkiver – koldblodigt likvideret. Manden med fingeren på aftrækkeren var såmænd krigshelten Skorzeny, der i al hemmelighed arbejdede som agent for den israelske sikkerhedstjeneste. Efter likvideringen hældte de israelske agenter syre over Krugs lig, og begravede efterfølgende resterne af den tyske videnskabsmand.

Drabet var bestilt at selveste Yitzhak Shamir, som senere blev Israels premierminister. I 1962 var han leder af en specialgruppe under Mossad, der havde tilsidesat alle regler for at udrydde Israels fjender – herunder tyske våbeneksperter, der samarbejdede med fjenden Egypten.

Talent for røverhistorier

Men hvorfor arbejdede den tidligere tyske krigshelt som agent for Mossad?

Otto Skorzeny var født i Wien i juni 1908 som søn af en middelklasse-familie med stolte militære aner. Allerede som barn viste han sig frygtløs, modig og med et talent for at fortælle komplekse røverhistorier, der forførte hans kammerater. Kvaliteter han siden skulle få brug for – både som højtstående nazigeneral og som hemmelig spion for Mossad.

Som 23-årig meldte han sig i 1931 ind i den østrigske gren af nazistpartiet. Han gjorde tjeneste i den militære enhed SA, hvor han lovpriste Adolf Hitler, som indtog Østrig i 1938. Da krigen brød ud i 1939 meldte Otto Skorzeny sig som frivillig – ikke i den ordinære Wehrmacht, men i Leibstandarte SS Panzerdivision, der fungerede som Hitlers personlige livvagter.

Hans mest berømte og farefulde mission var i september 1943: Her ledte han en gruppe soldater, der i motorløse svævefly landede på en bjergtop i Italien. Her blev Italiens detroniserede diktator - og Hitlers gode ven - Benito Mussolini holdt fanget af modstandere. Skorzenys enhed fik befriet Mussolini og blev efterfølgende hædret for den succesfulde mission.

Flygtede fra krigsforbryderdomstol

Skorzeny blev som mange andre ledende nazister stillet for en krigsforbryderdomstol efter Hitlers fald i 1945. Men efter to års fængsel blev han frifundet i 1947. Alverdens aviser havde Skorzeny på forsiden, hvor han blev kaldt Europas mest farlige mand. Han nød ”berømmelsen” og udgav flere biografier, hvori hans heltegerninger blev udødeliggjort.

Men der var flere ting, som Skorzeny valgte at udlade i disse bøger. Blandt andet hvordan det lykkedes ham at undslippe de amerikanske myndigheder, der havde valgt at beholde den berygtede nazist i sin varetægt, efter han var blevet frifundet i ’47. USA ønskede at få stillet Otto Skorzeny for den internationale straffedomstol i Nürnberg i Tyskland. Ifølge arkiverne lykkedes det krigshelten at undslippe sine fangevogtere under en transport mellem to fængsler.

Skorzeny (med overskæg) fotograferet ved en nazi-kongres i 1943.

I Israel arbejdede en Mossad-enhed på en plan for, hvordan man kunne opspore og dræbe den fremtrædende nazist. Men lederen af gruppen, Isser Harel, havde en anden, mere modig plan. I stedet for at dræbe Skorzeny, skulle Israel hverve ham som agent. Mossads generaler vidste, at man havde brug for en tysk ”insider”, der kunne infiltrere de tyske våbeneksperters netværk. Med andre ord – Mossad manglede en nazist. Og med Skorzeny fik de en af de mest fremtrædende af slagsen.

Skorzeny forklarede aldrig i detaljer, hvorfor han valgte at arbejde som hemmelig agent for Israel – eller om han angrede sine år som aktiv dræbermaskine under Hitler.

Otto Skorzeny tog denne - og med garanti mange andre hemmeligheder - med sig i graven. Han døde af kræft i Madrid i 1975 i en alder af 67 år.