Udland

Gigantisk flydende solcelleanlæg ser dagens lys

Europas største flydende solcelleanlæg på hele 57,5 hektar ligger klar i London.

De allersidste detaljer på et enormt flydende solcelleanlæg finpudses i øjeblikket i vandreservoiret Queen Elizabeth II, nær Heathrow lufthavn, lidt uden for London.

Anlægget, der med sine 23.046 solcellepaneler er Europas største, vil dække 57.500 kvadratmeter - en tiendedel af hele vandreservoiret, eller hvad der svarer til fem gange størrelsen på ’Den Blå Planet’.

Det er Storbritanniens største vandselskab, Thames Water, der med hjælp fra Ennoviga Solar og Lightsource Renewable Energy, står bag opførelsen, som er en del af Thames Waters ambitiøse mål om selv at producere en tredjedel af den strøm, man bruger i 2020.

De mange solceller er monteret på 61.000 pontoner, der er fæstnet til bunden af reservoiret med 177 ankre.

Anlægget forventes at producere 5,8 millioner kilowatt-timer (kWh) i løbet af sit første år, hvilket svarer til strømforbruget i 1.800 britiske husstande, skriver BBC.

Store fordele ved at lave et flydende solcelleanlæg

Nick Boyle, der er direktør i Lightsource Renewable Energy, fortæller til Sky News, at solcellerne virker optimalt ved en lave temaperaturer.

 - En af de store fordele er at vandet afkøler elementerne, hvilket gør hele installationen mere effektiv, siger han og fortsætter:

 - Desuden er plads i høj kurs i et område som London, derfor giver det god mening at udnytte et område som vandreservoiret, fortæller Nick Boyle om solcelleanlæggets placering.

Lang vej op til de største landbaserede anlæg

De fleste forbinder nok stadig solcelleanlæg med store, øde landområder som eksempelvis verdens største solvarmekraftværk, der er åbnet i et nordafrikansk ørkenområde i Marokko.

Det anlæg har kostet 5,1 milliarder danske kroner og kan generere 160 megawatt. Til sammenligning kan det flydende anlæg i Queen Elizabeth II producere 6,3 megawatt og har kostet 56 millioner kroner.

I Japan findes der allerede ét flydende solcelleanlæg, men i regionen Chiba er virksomheden Kyocera i færd med at bygge endnu et, der bliver verdens suverænt største.

Søen ved Yamakura dæmingen kommer dermed til at rumme et flydende solcelleanlæg på hele 51.000 paneler, hvilket er dobbelt så stort som anlægget i London.

Se billeder fra det enorme solcelleanlæg i London i videoklippet øverst i artiklen.