Udland

Forbud mod plastikposer på vej i Frankrig

Den franske miljøminister Ségolène Royal vil lovgive mod brug af engangsposer af plast. I Danmark er vi allerede Europamestre i at spare på plastik.

Når franske statsborgere handler dagligvarer ind, slæber de oftest indkøbene hjem i en plastikpose.

Men det skal være slut.

I hvert fald hvis det står til den franske miljøminister Ségolène Royal. Hun har offentliggjort et dekret, som gør det muligt at lovgive mod brugen af engangsposer af plast. Loven skal ifølge dekretet træde i kraft 1. juli.

Ifølge miljøministeriet bruger franskmændene årligt omkring 250 plastikposer per indbygger – 17 milliarder poser i alt – og halvdelen bliver smidt på gaden eller i naturen i stedet for at ryge på forbrændingen.

Bliver loven gennemført til sommer, skal de franske forbrugere i stedet pakke mælk, æg og broccoli i en papirpose eller genbrugsposer, der kan holde til flere indkøbsture.

Ulandene vil plastikken til livs

Frankrig er ikke alene om at forbyde plastikposer. Flere udviklingslande i blandt andet Afrika og Asien har med forskellig grad af hårdhed slået ned på brugen af plasticposer.

Både Kenya, Eritrea og Tanzania er blandt de afrikanske lande, som op gennem 00’erne har forbudt brugen af plastikposer.

Det mest ekstreme tilfælde finder man dog i Rwanda, hvor landets styre indførte et totalforbud mod plastikposer i 2008 som en del af landets 2020-miljøplan.

Danmark er Europas bedste

I Danmark har man længe arbejdet for at nedbringe brugen af plastikposer.

Helt tilbage i 1993 indførte man en såkaldt grøn emballageafgift på distribution af plastikposer.

Det resulterede i, at butikkerne begyndte at tage penge for poserne, og dermed faldt forbruget markant, viser opgørelser.

Ifølge tal fra Europa-Kommissionen er Danmark det land i EU, som bruger færrest plastikposer på årlig basis. De danske forbrugere bruger i gennemsnit 79 plastikposer og blot fire af de såkaldte 'single-use'-poser om året, hvilket står i stærk kontrast til de 250 poser, de franske forbrugere slæber med hjem fra købmanden.