Australien bruger millioner på ny skrækfilm: Skal holde flygtninge væk

Den australske regering bruger millioner på en film, der skal afskrække flygtninge fra at søge asyl. Filmen kan sammenlignes med danske annoncer.

Den australske regering har brugt mere end 40 millioner kroner på en ny, barsk film, der skal afskrække flygtninge fra at søge asyl i landet. Det skriver flere internationale medier.

Filmen, der har fået titlen ’Journey’, følger en gruppe afghanere, der betaler menneskesmuglere for at smugle dem over det Indiske Ocean for at nå Australiens grænser.

Men undervejs går det grueligt galt, og båden bliver fanget i en storm. Filmen ender med, at en mand kæmper for at holde sig oven vande, mens han holder fast i liget af sin datter.

Ikke optaget på engelsk

Filmen er lavet af selskabet Put It Out There, der har base i Sydney. Den er optaget på sprogene dari, pashto, urdu, arabisk og farsi, men den er ikke optaget på engelsk.

Den er i de seneste uger blevet vist i Pakistan, Iran og Irak, og senest fik den premiere i Afghanistan fredag.

- Målet er at uddanne og informere publikum om håbløsheden i at investere i menneskesmuglere, farerne ved rejsen og den hårde politiske linje, der venter dem, hvis de når australsk farvand, skriver Put It Out There i en kommentar.

Australien har tidligere lavet videoer, der havde til formål at afskrække flygtninge. I 2014 lancerede regeringen kampagnen: ”No Way”. Du kan se en kampagnevideo herunder:

Den video fik i juli sidste år Dansk Folkparti til at udtrykke ønske om, at der blev lavet lignende videoer i Danmark.

- Vi vil sende budskabet om, at nu strammer vi op, og hvis man ønsker at søge til Europa, så skal man søge uden om Danmark. Det er ikke her ens fremtid ligger. Det er et redskab blandt flere med det formål at begrænse tilstrømningen til Danmark, sagde Martin Henriksen ved den lejlighed.

Se mere om, hvad Martin Henriksen foreslog, i videoen herunder:

Kan sammenlignes med Danmark

Men den nye, australske afskrækkelsesfilm er langt fra enestående, når det kommer til at tage drastiske midler i brug for at nå afskrække flygtninge.

I september indrykkede den danske regering annoncer i fire libanesiske aviser. Annoncerne beskrev nye tiltag, som flygtninge skulle tage højde for, hvis de ville søge asyl. Blandt andet beskrev annoncerne, at de sociale ydelser ville blive reduceret med op til 50 procent.

Seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, Ninna Nyberg Sørensen, mener godt, man kan sammenligne den nye australske film og de flygtningeannoncer, den danske regering indrykkede i aviser i Libanon sidste år.

- Det er klart, at filmen kan have en lignede effekt. Den kan både ses som en målrettet kampagne, der skal afskrække flygtninge, men også som indenrigspolitisk symbolpolitik. Den australske regering vil gerne fremstå som en stærk regering med et ultimativt standpunkt, siger seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, Ninna Nyberg Sørensen, til TV 2.

Ifølge Ninna Nyberg Sørensen er det svært at måle effekten af kampagnerne, men tidligere erfaringer fra DIIS viser, at flygtninge ikke lader sig afskrække af målrettede kampagner, hvis det, de flygter fra, er værre.

Hun mener, filmen viser, at politikere går nye veje for at udpensle deres standpunkter.

- Man udbreder spektret for at afskrække flygtninge, og det viser, hvor vigtigt et felt det her er, siger seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, Ninna Nyberg Sørensen, til TV 2.

Du kan se filmen i sin fulde længde her.

I videoen øverst på siden kan du se traileren til den omdiskuterede film.