Udland

Før og efter: Så meget har Islamisk Stat smadret i oldtidsby

Oldtidsbyen Palmyra i Syrien er formentlig mindre skadet end frygtet. Nu er der planer for genopbygning.

I Syrien er der håb for oldtidsbyen Palmyra, hvor terrororganisationen Islamisk Stat (IS) er blevet smidt ud af Syriens regeringshær.

De seneste billeder fra den syriske hær er optaget med en drone. De viser, at Palmyra fremstår som en spøgelsesby - men at skaderne ser ud til at være mindre end frygtet.

Terroristerne har offentliggjort flere film, hvor de ødelægger uerstattelige bygninger og kunstgenstande i byen, men nu ser det ud til, at nogle af skaderne kan udbedres.

Chefen for  Chefen for Syriens antikke og arkæologiske værdier, Maamun Abdelkarim, fortæller til den russiske tv-kanal RT, at en gruppe eksperter allerede tirsdag vil begynde at evaluere skaderne i byen, der er på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

- Landskabet i Palmyra er i god forfatning. Det er ikke ødelagt. Der er håb i vores hjerter, siger Maamun Abdelkarim til RT.

Eksperterne vil forsøge at genopbygge nogle af de ødelagte bygninger i Palmyra, blandt andet et af byens vartegn, den store triumfbue. Triumfbuen er blevet ødelagt af Islamisk Stat, men billeder fra stedet viser ifølge Maamun Abdelkarim, at den relativt nemt kan genopføres.

Han bekræfter også, at Palmyras berømte løvestatue uden for oldtidsbyens museum ikke er fuldstændig ødelagt, som han ellers havde troet.

Billeder viser dog, at løven har fårt drøje hug af terroristerne - men Maamun Abdelkarim er optimist.

- Det er fremragende nyheder fra Palmyra, siger han til RT.

Da Palmyra blev erobret af Islamisk Stat i maj måned sidste år, huggede terroristerne hovedet af den arkæologiske chef for byen og hang hans krop op til skræk og advarsel.

Desuden sprængte de byens verdenskendte Bel-tempel. Templet er fundstændig ødelagt, viser de seneste billeder fra stedet.

Bel-templet i Palmyra
Bel-templet i Palmyra

Billeder inde fra oldtidsbyens museum viser også omfattende ødelæggelser og spor efter plyndringer.

Der forestår et stort genopbygningsarbejde efter Islamisk Stats hærgen, og Maamun Abdelkarim siger, at hans afdeling skal bruge fem år på at genopbygge ruinerne.

 - Vi har teknologi, viden og ansatte, som er kvalificeret til opgaven. Med UNESCOs tilladelse, så kan vi allerede begynde arbejdet inden for et års tid. 80 procent af ruinerne er i fin stand, siger han til AFP.

Meldingen kommer i kølvandet på, at den syriske hær med støtte fra Rusland søndag fordrev de sidste IS-tropper fra Palmyra efter tre ugers kampe i byen.

IS indtog Palmyra i maj sidste år, og skabte international bekymring for oldtidsbyens uvurderlige ruiner.