Udland

Nu ved vi, hvad Boko Haram skulle bruge de bortførte piger til

Husker du de 276 piger, der for to år siden blev bortført af terrororganisation Boko Haram? En af dem er netop blevet anholdt før en selvmordsaktion.

Vi har ikke navnet på hende. Det holdes tilbage, fordi hun er mindreårig. Men da hun blev anholdt i den nordlige del af Cameroon i går, fik politiet sig noget af en overraskelse. Hun fortalte, at hun var en af de mange piger, som terrorgruppen Boko Haram bortførte i april 2014. Hvis hun taler sandt, er det det første livstegn fra pigerne i mange måneder. De blev kendt som pigerne fra Chibok.

Ved anholdelsen, hvor hun var sammen med to andre piger, havde hun et bombebælte rundt om livet. Hendes bælte indeholdt 12 kilo sprængstof. Pigen ser ud til at være omkring 15 år. Henvendte sig selv til politiet, som siger, at hun så træt ud, var underernæret og bar præg af psykologisk tortur. Hun var ikke i stand til at fortælle om livet i skoven, og hvordan de andre piger blev behandlet. Hun var muligvis også påvirket af stoffer.

Myndighederne i Cameroon er nu ved at undersøge, om pigen rent faktisk er en af Chibok-pigerne.

Piger bruges ofte til selvmordsaktioner

Hvem det skulle gå ud over er ikke offentliggjort, men det har længe været frygtet, at nogle af pigerne er blevet brugt til selvmordsaktioner, fordi det netop har været piger, der har været brugt i lang tid. Som regel går de ind på en markedsplads eller en busstation med mange mennesker og bringer bomberne til sprængning.

I Chibok siger myndighederne til nyhedsbureauet AP, at beskrivelsen af pigen godt kan passe på en dengang 14-årig pige, der var en af de yngste, der var blandt de 276 piger. De var i gang med en eksamen, da Boko Haram tidligt om morgenen den 15. april 2014 stormede deres skole og kørte af sted med dem. Det lykkedes 57 af dem at flygte indenfor nogle timer, men siden har der kun været rygter om dem.

Man mangler stadig nyt om 219 af pigerne. Bortførelsen var så omfattende, at den gik verden rundt. Sociale medier kørte meget på historien under hashtagget ”BringBackOurGirls. Også Michelle Obama blev set med et skilt med teksten. Det vides ikke, hvor mange tusinde andre piger, Boko Haram har kontrollen over.

Hæren har fundet 3000 gidsler

Nyheder om Boko Haram er i disse dage ret selvmodsigende. For få dage siden offentliggjorde lederen Abubakar Shekau en video efter at have været tavs i over et år. Det var en video med en helt anderledes opgivende leder end i de foregående videoer. Han siger ligefrem, at hans tid er slut. Nogle tolkede det som om, at det er ved at være enden på terrororganisationen, der har sværget troskab mod terrorgruppen IS.

Samtidig kommer der nyheder om, at gruppen stadig er aktiv, når det gælder bortførelser. Nigerias hær siger, at den har fundet og befriet 3000 gidsler i de seneste måneder. Så sent som i tirsdags skal hæren have fundet frem til 829 gidsler.

Nigerias præsident Muhammadu Buhari gik blandt andet til valg på at gøre alt for at finde Chibok-pigerne, men det er altså ikke lykkedes. Ud over at være blevet brugt til terrorhandlinger mener man, at mange af pigerne enten er solgt som slaver eller er blevet giftet bort – måske også til mænd i andre lande.

Fire lande er med i kampen mod gruppen, Nigeria, Benin, Chad og Niger. Boko Haram kæmper for en islamistisk stat i den nordlige del af Nigeria men kontrollerer ikke længere så store landområder, som de har gjort. Ifølge nyhedsbureauet AFP bærer Boko Haram skylden for 17.000 menneskers død og for, at 2,6 millioner er på flugt.