Udland

IS fordrevet: Så smadret er oldtidsbyen Palmyra

Islamisk Stat har smadret templer og monumenter i den flere tusinde år gamle by Palmyra, som i påsken blev generobret af den syriske hær.

Russisk tv har vist de første optagelser af de historiske ruiner i den syriske by Palmyra, efter den syriske hær har generobret oldtidsbyen fra terrororganisationen Islamisk Stat (IS).  

Optagelserne, som du kan se øverst i artiklen, er filmet i løbet af de seneste dage, oplyser nyhedsbureauet Reuters, og de viser for første gang, de skader, som IS har forårsaget i den historiske by. Flere af Palmyras templer og gravkamre er blevet sprængt i luften af IS i løbet af det seneste år, men de nye droneoptagelser viser også, at en række af de historiske bygninger, heriblandt et teater, stadig står.

På optagelserne kan man desuden også se, hvor meget skade flere tusinde år gamle romerske templer har lidt, heriblandt Temple of Bel og Temple of Baalshamin. Begge templer er blevet ødelagt af Islamisk Stat, der har haft kontrol over byen siden maj 2015.

Ødelagt uerstattelige kulturværdier

Terrororganisationen har ødelagt adskillige uerstattelige kulturværdier i den periode, den har haft kontrol over Palmyra. FN har defineret ødelæggelserne som krigsforbrydelser.

IS har eksempelvis sprængt tre gravtårne, der var næsten 2000 år gamle, i luften. Selv om de russiske drone-optagelser viser, at flere historiske bygninger stadig står, er der endnu ikke dannet et overblik over, hvor mange skader ekstremisterne har forvoldt.

I flere omgange har terrorbevægelsen dokumenteret ødelæggelserne ved at filme, hvordan de smadrer bevaringsværdige bygninger og monumenter. Optagelserne er senere lagt på internettet.

Bruger ruiner som tilholdssteder

Det er imod internationale konventioner, at der føres krig tæt ved sådan nogle monumenter, men det har ikke forhindret IS i at bruge ruiner og borge med metertykke mure som tilholdssteder.

Det er derfor ikke kun IS, der har ødelagt byerne. Også luftangreb fra regeringshæren, den amerikansk-ledede koalition mod IS og det russiske luftvåben har været med til at ødelægge de mange fortidsminder.

Efter nederlaget har IS søgt tilflugt i basen Raqqa og andre byer i det nordøstlige Syrien.

Vigtig strategisk betydning

Præsident Bashar al-Assads hær og allierede militser gik ind i Palmyra skærtorsdag. Oldtidsbyen har vigtig strategisk betydning, for den, der kontrollerer oldtidsbyen, kontrollerer også et 30.000 kvadratkilometer stort ørkenområde, som strækker sig fra byen til grænsen mod Irak.  

Palmyra blev indskrevet på Unescos verdensarvsliste i 1980. Byen har eksisteret i mere end 3000 år.

Den over fem år lange borgerkrig i Syrien har haft uoverskuelige menneskelige konsekvenser. Over 250.000 har mistet livet, fire millioner er flygtet ud af landet, og syv millioner er internt fordrevne.

Se videoen øverst i artiklen.