Terrorangreb i Bruxelles

Selvmordsbomber forbindes til terrorangrebet i Paris

Identiteten på endnu en af terroristerne i Bruxelles er nu bekræftet som den mistænkte bombemager for terrororganisationen Islamisk Stat.

Det var den eftersøgte Najim Laachraoui, der sprængte sig selv i luften med en selvmordsbombe i lufthavnen i Belgiens hovedstad, Bruxelles, i tirsdags.

Det bekræfter den belgiske anklagemyndighed i en erklæring.

- Det er en mand, som man virkelig gerne har villet have fingrene i i månedsvis, fordi han er mistænkt for at være bombemager både bagterrorangrebet både i Paris og Bruxelles, siger TV 2s korrespondent, Lotte Mejlhede.

Selvmordsbomberens dna er nemlig også fundet to steder, der har forbindelse til terrorangrebet i Paris i efteråret, hvor der i alt døde 130 mennesker.

Der var fundet dna på en selvmordsbombevest fra Stade de France, Frankrigs nationalstadion, og på et stykke tøj fra spillestedet Bataclan. Belgiske myndigheder, herunder efterforskerne, bekræfter nu, at det stammer fra Najim Lachraaoui.

- Man kan ånde lettet op, fordi man nu har fundet en af de helt centrale figurer for begge angreb, siger Lotte Mejlhede.

Stadig en uidentificeret attentatmand

Det betyder, at der nu er en bekræftet identitet på to ud af de tre attentatmænd fra Bruxelles lufthavn. Udover Najim Laachraoui er Ibrahim El Bakraoui, der også bekræftet som en dem, der begik et selvmordsattentat i lufthavnen.

De tre mænd som kørte bomberne ind i lufthavnen i Bruxelles. Manden i midten er Ibrahim el-Bakaroui, og det er nu bekræftet, at manden til venstre er Najim Laachraoui. Den sidste er ikke identificeret.

Den sidste gerningsmand, der bar en lys jakke og sort bøllehat er stadig ikke identificeret. Han gik ud af lufthavnsbygningen umiddelbart inden terrorangrebet, og han er fortsat væk.

31 mennesker blev dræbt ved bombeattentatet i lufthavnen og på en metrostation i Bruxelles. 300 mennesker er såret.

Dét ved vi om de formodede gerningsmænd i Bruxelles

Ibrahim El Bakraoui

Brahim El Bakraoui

Ibrahim El Bakraoui

Den 29-årige Ibrahim El Bakraoui, bror til Khalid El Bakraoui, var en af de to mænd, der sprængte sig selv i luften i Zaventem Lufthavn. 

Han er født i Belgien og var kendt af politiet, inden terrorangrebet i Bruxelles. Han blev i 2010 idømt ni års fængsel for et væbnet røveri, hvor han med en kalashnikov-riffel åbnede ild mod politiet.

Men politiet havde ikke tidligere kædet ham sammen med islamistisk militante. Det skete først ved anholdelsen af Salah Abdeslam, der formodes at have været en del af angrebene i Paris i november 2015. Abdeslam blev anholdt fredag den 18. marts - kun fire dage før angrebene i Bruxelles.

Ibrahim El Bakraoui efterlod sig et afskedsbrev på en computer, der var blevet smidt ud tæt på terroristernes tilholdssted. 

Brødrene Bakraoui var barndomsvenner med Salah Abdeslam. 

Politiet arbejder med en teori om, at brødrene var så pressede af politiets razziaer efter anholdelsen af Abdeslam, at de følte sig tvunget til at sætte deres eget angreb i gang. Dette bekræftes af Ibrahim El Bakraouis afskedsbrev.

Bakraoui-brødrene blev identificeret ved hjælp af fingeraftryk og billeder fra overvågningskameraer.

Foto: Scanpix Denmark

Ukendt

Terrorist fra lufthavnen

Ukendt

"Manden i den hvide jakke” ses på flere overvågningsbilleder, frigivet af politiet, hvor han skubber sin bagagevogn ved siden af de to selvmordsbombere.

Han efterlod en sort taske i afgangshallen i lufthavnen og forsvandt inden eksplosionerne. Tasken indeholdt den største sprængladning. Han blev siden set forlade lufthavnen i en sort audi.

Den tredje gerningsmand fra tirsdagens angreb er ifølge den belgiske avis Le Soir lørdag blevet identificeret som Fayçal Cheffou, som blev anholdt i den belgiske hovedstad torsdag.

Ifølge Reuters har den belgiske statsanklager lørdag rejst sigtelse mod en mand med navnet "Faycal C", men statsanklageren har ikke bekræftet Le Soirs historie om, at "Faycal C" er "manden i den hvide jakke".

Foto: Scanpix

Najim Laachraoui

Terrorist fra lufthavn

Najim Laachraoui

Najim Lachraaoui er 24 år og en af selvmordbomberne fra lufthavnen i Bruxelles.

Det menes, at han var en af terroristernes bombeeksperter forud for Paris-angrebene. Hans dna er fundet på flere selvmordsbombeveste, der blev fundet ved Stade de France-stadionet og Bataclan, hvor flere af angrebene i Paris fandt sted i november.

Ifølge The Telegraph og Reuters tog Najim Lachraaoui til Syrien i februar 2013 og kom tilbage til Europa under det falske navn Soutane Kayal eller Soufiane Kayal.

Dette navn brugte han angiveligt, da han rejste til Ungarn i september samme år for at mødes med Salah Abdeslam for senere at flytte til Frankrig. Det menes, at han skjulte sig blandt flygtningene fra Syrien. Hans dna blev også fundet under flere af politiets ransagninger i Belgien.

Najim Lachraaouis bror, Mourad Lachraaoui, er taekwondo-udøver og har flere gange repræsenteret Belgien. Taekwondoforbundet ABFT siger i en meddelelse, at Mourad Lachraaoui bekræfter, at det er hans bror, der var involveret i angrebene i både Bruxelles og Paris.

Najim Laachraoui gik på en katolsk skole i Bruxelles-forstaden Schaerbeek i seks år, indtil han gik ud i 2009.

Skoleinspektøren Veronica Pellegrini fra Institut de la Sainte Famille d'Helmet, som skolen hedder, kalder ham en "god elev", der aldrig missede en time.

Foto: Scanpix

Khalid El Bakraoui

Khalid El Bakraoui

Khalid El Bakraoui

Den 27-årige Khalid El Bakraoui, bror til Ibrahim El Bakraoui, detonerede en bombe en time efter eksplosionerne i lufthavnen om bord på en metrovogn på Maalbeek-metrostation nær Europa-Kommissionens hovedkvarter.

Khalid El Bakraoui blev i 2011 idømt fem års fængsel for flere voldelige bilkapringer samt besiddelse af Kalashnikov-rifler.

Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan forklarer, at Khalid Bakraoui blev fanget af tyrkiske myndigheder ved grænsen til Syrien og senere udleveret til Holland med en advarsel til de hollandske myndigheder om, at han var militant. Ifølge præsidenten løslod begge lande ham.

Dette afviser belgiske myndigheder dog.

Politiet arbejder med en teori om, at brødrene var så pressede af politiets razziaer efter anholdelsen af Abdeslam, at de følte sig tvunget til at sætte deres eget angreb i gang. Dette bekræftes af Ibrahim El Bakraouis afskedsbrev.

Brødrene Bakraoui var barndomsvenner med Salah Abdeslam. 

Bakraoui-brødrene blev identificeret ved hjælp af fingeraftryk og billeder fra overvågningskameraer.

Foto: Scanpix Denmark

Eftersøgt

Silhuet

Eftersøgt

Den 30-årige Mohamed Abrini er belgisk statsborger med marokkanske rødder. Det vides ikke, hvad Mohamed Abrinis rolle var i Bruxelles-angrebene, men han er eftersøgt.

Han blev set sammen med Salah Abdeslam, der var hans barndomsven, umiddelbart før angrebene i Paris i november 2015. Han blev optaget på et overvågningskamera ved en benzintank omkring Paris i en lejet bil af mærket Renault Clio, der blev brugt to dage senere under angrebene i Paris.

Han er mistænkt for at have kørt flere af de terroristerne til Paris. Men hans eksakte rolle i Paris-angrebene er fortsat uklar. Han lillebror, Souleymane, 20, blev dræbt i Syrien i 2014 som kriger i en islamistisk milits ledet af Abdelhamid Abaaoud, der menes at være hjernen bag angrebene i Paris.

Foto: TV 2

Gik under falsk navn

Najim Laachraoui blev efterlyst af myndighederne i december, dog under et andet navn. Det var først i den forgangne weekend, efter at politiet i Belgien havde anholdt Salah Abdeslam, at Najim Laachraoui blev efterlyst under sit eget navn.

Salah Abdeslam var efterlyst som en af hovedmændene i attentatet i den franske hovedstad, Paris, i november i fjor, da syv terrorister dræbte 130 mennesker med skudmassakrer og selvmordsbomber.

Den 24-årige Najim Laachraouis fingeraftryk blev senere fundet på to bombeveste fra det angreb, og i det hele taget er spor fra ham dukket op flere steder under opklaringen af Paris-attentatet.

Han menes at være en af de mænd, der laver bomber for Islamisk Stat (IS), der også har taget skylden for både Paris-attentatet og det i Bruxelles.

Satans mor

Bomberne i Paris var lavet af sprængstoffet TATP. For kendere skal det være relativt let at bruge, men det har en kedelige egenskab: Ustabilt og kan gå af i utide.

Det har det tilnavnet Satans Mor, fordi det nogle gange ikke eksploderer.

Det britiske magasin New Statesman skriver, at politieksperter har noteret, at manden bag bomberne ved Paris-attentatet ved noget om TATP. Alle bomber så ud til at virke, som de skulle.

Det synes dog ikke at have været tilfældet i Bruxelles. Efter attentatet fandt politiet en ueksploderet bombe i lufthavnen.