Udland

Ny video kunne tyde på, at Boko Haram måske er ved at give op

For første gang i over et år har lederen af terrorgruppen Boko Haram udsendt en video. Den er helt anderledes end de andre. Nærmest opgivende.

Vi har set ham flere gange, Abubakar Shekau, i videoer, hvor han virker, som om han var gal eller på stoffer. Eller begge dele. Lederen af den nigerianske terrorgruppe var aldrig i tvivl om sejren, når han rablede derud af om kalifatets snarlige komme. Gruppen er mest kendt for at have bortført over 200 skolepiger for to år siden. De fleste er ikke dukket op endnu.

Men nu er der efter mere end et år kommet en ny video med Shekau, hvor han ikke er til at kende igen. I videoen siger han, at rygterne om hans død er stærkt overdrevne, men han siger også, at hans tid som leder af Boko Haram er ved at være slut.

Videoen har intet af det sædvanlige skrydende indhold og vil sandsynligvis blive tolket som en indrømmelse af nederlag. På sit sprog hausa siger Shekau: - For mig er det slut.

 - Dette er en meddelelse om hilsner og glæde, mens I ser mit ansigt. Dette er mit ønske: At hvem der end ser denne video ikke hører andet end hilsner mellem dig og mig, siger lederen af gruppen, der har erklæret sig som allieret med en anden terrorgruppe, IS.

Militærkilde: Det er slut

En militærkilde siger til det franske telegrambureau AFP, at når man ser denne video, så er meddelelsen klar: Spillet er slut. – I betragtning af, hvor arrogant og pralende denne terrorist har været, viser videoen, at han er blevet besejret.

Tidligere videoer fra 2014 og 2015 var lavet mere professionelt og lignede dem, som IS har produceret. Den nye er mere amatøragtig. Den ligger på YouTube.

Abubakar Shekar, der ser også tyndere ud end på de andre videoer, nævner ikke Islamisk Stat i videoen, som ikke angiver, hvor eller hvornår den er lavet. Folk i Nigerias hær er ved at undersøge den nærmere.

Der er nogle, der tvivler på videoens ægthed, bl.a. fordi den bærer Boko Harams mærke og ikke som tidligere Islamisk Stats.

- Videoen rejser nogle interessante spørgsmål, hvis den er ægte, siger Ryan Cummings, der er specialist på sikkerhed i Afrika til AFP. – Den kan signalere et lederskifte eller måske, at Boko Haram er ved at skifte fokus.

Bruger stadig piger til selvmordsaktioner

I det seneste års tid har Boko Haram mistet terræn og kontrol med flere byer og områder. Flere af deres forsyningslinjer er blevet afbrudt, hvilket har betydet at de ikke længere er meget værd i kampen mod Nigerias hær. Det har dog ikke forhindret terroristerne i fortsat at tvinge eller hjernevaske især piger til at spænde et bombebælte om livet og bringe det til sprængning på markedspladser og busstationer. Den del kører videre.

Det skal blive spændende at se, om den nye video med en noget mere ydmyg terrorleder signalerer, at man er ved helt at give op.