Udland

Aldrig set før: Her eksploderer gigantisk stjerne

For første gang nogensinde kan NASA nu vise en illustration af det øjeblik, en stjerne eksploderer i det ydre rum.

Rumfartsorganisationen NASA har for første gang nogensinde fanget et af rumforskningens mest forjættede øjeblikke – øjeblikket, hvor en stjerne eksploderer.

Eksplosionen tog bare tyve minutter og skete i en afstand af 1.2 milliarder lysår. Den blev fanget af Kepler-rumteleskopet, som NASA blandt andet bruger til at lede efter exoplaneter, der ligner vores egen jordklode. Et lysår beregnes til 9.460.730.472.580.800 meter (cirka 9,5 billioner kilometer). Derefter omregnede NASA's computer den store mængde datasæt og fremstillede grafikken, du kan se øverst i artiklen. 

Et internationalt team af forskere har i løbet af de seneste tre år analyseret omkring 50 millioner stjerner, der er blevet fotograferet af Kepler-teleskopet. De har analyseret lyset fra 500 galakser hver halve time.

Det har de gjort i søgen efter en såkaldt supernova, og nu har de fundet, hvad de søgte.

- For at kunne fange øjeblikke, der forekommer inden for få minutter, er man ødt til at have et kamera, der konstant filmer himlen. Du aner ikke, hvornår en supernovaeksplosion sker, så Kepler var en stor hjælp, siger astrofysikprofessor Peter Garnavich, der har stået i spidsen for observationerne.

NASA er for første gang nogensinde i stand til at illustere øjeblikket, hvor en stjerne eksploderer.

En supernova er en kraftig eksplosion, der forekommer, når en kæmpe stjernes liv slutter. Ved eksplosionen brænder stjernens lys kraftigere end nogle galakser i omkring to uger, inden den forgår.

- Livet eksisterer på grund af supernovaer

Selvom eksplosionen skete mere end en milliard lysår væk, har den relevans for livet på jorden.

 - Alle tunge grundstoffer i universet kommer fra supernovaeksplosioner. For eksempel kommer alt sølv, nikkel og kobber i Jorden og endda i vores kroppe fra stjernernes dødseksplosioner. Livet eksisterer på grund af supernovaer, udtaler Steve Howell, der er forsker for NASA, i en skriftlig kommentar.

Denne graf viser udviklingen i lysstyrke for stjerne i forhold til Solen.

I videoen øverst i artiklen ses en rød supergigant, der er 500 gange større end Solen. I løbet af tyve minutter sker det såkaldte ”shock breakout”, som er chokbølgen fra stjernens eksplosion.  

Eksplosionen kan ifølge NASA muligvis give nye muligheder for at forstå, hvordan universet opstod.

Du kan se den imponerende eksplosion i videoen øverst på siden.