Udland

60 skibe og 20 fly ledte forgæves: Nu er forsvundet skib fundet efter 95 år

Man ledte efter skibet omkring Hawaii, men så langt nåede USS Conestoga og den 56 mand store besætning ikke.

Et mysterium om et forsvundet amerikansk skib har i næsten 100 år undret. For hvorfor forsvandt skibet USS Conestoga dengang tilbage i 1921? Og hvor blev af?

Spørgsmålene er nu blevet besvaret.

I går kunne de amerikanske søfartsmyndigheder og den amerikanske flåde således præsentere fundet af vraget af USS Conestoga.

Det var en stormfuld dag

Skibet stævnede ud fra en flådebase tæt på San Fransisco i Californien den 25. marts 1921 med sin 56 mand store besætning. Målet var Amerikansk Samoa i det sydlige Stillehav via Hawaii. Ifølge optegnelser fra de lokale vejrtjenester, blæste der en kraftig vind den pågældende marts-dag, og der var observeret høje bølger i farvandet ud for Golden Gate-broen ved San Fransisco.

Og netop det hårde vejr ser ud til at have beseglet skibets skæbne.

Fanget i storm

USS Conestoga havde efter hård brug fået et rygte som en ”våd båd”, der relativt nemt tog vand ind, skriver Washington Post.

Den sidste radiosending fra USS Conestoga, videresendt fra et andet skib lød, at skibet ”kæmpede i en storm og at den pram, som den trak, havde revet sig løs i det voldsomme vejr”, skriver Reuters.

Selvom Hawaii var den planlagte første destination, nåede USS Conestoga ikke så langt. Og det er også en af grundene til, at vraget først er blev fundet så mange år senere.

Tilbage i 1921 koncentrerede man således eftersøgningen omkring netop Hawaii, hvor man mente skibet var blevet observeret, og det var derfor fra øgruppen, at den 11 dage lange eftersøgningsmission blev koordineret. Amerikanske aviser og deres læsere fulgte intenst med, da 60 skibe og flere end 20 fly afsøgte et enormt område. Men desværre ledte de altså i den forkerte del af Stillehavet, skriver NOAA.

Den 30. juni 1921 erklærede myndighederne USS Conestoga som tabt og alle ombord som omkomne.

Et "nyt" vrag

I 2009 dukkede noget interessant så op på bunden af havet ved Farallon-øerne kun små 50 kilometer fra San Fransisco.

National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) havde spottet et ikke kortlagt skibsvrag på 57 meters dybde.

NOAA indledte nærmere undersøgeler i september 2014, og skibet er altså nu blevet endeligt identificeret. Ifølge de amerikanske myndigheder er der ikke fundet spor af besætningen.

I videoen over artiklen ses undervandsoptagelser af det, I det store hele, intakte vrag optaget af en fjernstyret ubåd.