Tysk bryggeri beskyldes for at lave ”nazi-øl”

En tysk øl, der var tænkt som et indspark i flygtningedebatten, har fået så meget kritik, at bryggeriet nu trækker den tilbage.

Det tyske bryggeri Röhrlbräu Straubing er kommet i modvind efter at have sendt en øl på markedet, som bliver beskyldt for at udtrykke nazi-sympatier.

Den 0,5 liter store flaskeøl med navnet ”Grenzzaun Halbe” (grænsebom halv, red.) har fået flere studenterorganisationer i Bayern, hvor øllen brygges, til at boykotte den, da de mener, at flere af dens symboler leder tankerne hen på modstand mod flygtninge og nazismen.

Øllens pris på 0,88 euro er ifølge kritikkerne et eksempel på det.

Tallet 88 kan i nazikredse være lig med en hilsen til Hitler. Begge ord i udtrykket ”Heil Hitler” begynder nemlig med alfabetets ottende bogstav ”H”.

Ud over navn og pris har også øllens holdbarhedsdato givet anledning til kritik.

Et billede fra Twitter viser datoen 09-11-16. 

Og netop 9. november er for særligt jøderne helt speciel, da Krystalnatten i 1938, hvor tyske nationalsocialister ødelagde og nedbrændte mange jødiske kirkegårde og forretninger, fandt sted på netop denne dato.

Var ikke klar over "nazi-tegn"

Ifølge The Telegraph siger Frank Sillner, direktør i Röhrlbräu Straubing, at han ikke var klar over, at tallet 88 af nynazister bruges som en hilsen til Hitler, og ifølge The Guardian siger bryggerichefen, at udløbsdatoen er udregnet af en computer.

Det er dog ikke nok til at dæmpe kritikken fra Michael Achmann, der er talsmand fra en studenterorganisation på Regensburg Universitet.

Han mener, at navnet ”Grenzzaun Halbe” alene er nok til at retfærdiggøre et boykot.

- Det er forkert at starte en markedsføringskampagne på bekostning af flygtninge, siger han ifølge The Telegraph.

- Vi har intet imod flygtninge

På bagsiden af etiketten står ud over ordet ”tolerance” også ord som ”beskytte”, ”forsvare” og ”bevare”, men selvom øllen er blevet til efter diskussioner om flygtninge- og migrantkrisen, afviser Frank Sillner, at bryggeriet har noget imod flygtninge eller sympatiserer med højreekstremister.

- Vi har intet imod flygtninge, vi var de første til at hjælpe dem, siger Frank Sillner ifølge The Telegraph og henviser til at bryggeriet har stillet køretøjer og gratis drikkevarer til rådighed for asylansøgere.

Produktionen af de 2000 kasser specialøl skal i stedet ses som en påmindelse om at huske de bayerske værdier i en tid, hvor Tyskland og særligt Bayern modtager mange flygtninge, siger Frank Sillner til det tyske medie Bayerischer Rundfunk.

- Da flygtningestrømmen begyndte at stige, ville vi pege på alle Bayerns gode og positive traditioner og opfordre til ikke at glemme, hvad der gør Bayern smukt og godt, til trods for villigheden til at hjælpe.

Efter kritikken har Röhrlbräu Straubing nu trukket ”Grenzzaun Halbe” tilbage og undskyldt, hvis øllen har såret nogen.