Terrorangreb i Bruxelles

Kvinden i den gule jakke blev billedet på tragedien: Fotografen ledte efter sine ben - og tog kameraet frem

Fotografen bag billedet af kvinden i den gule jakke, handlede instinktivt, da hun begyndte at tage billeder kort efter eksplosionerne i lufthavnen

En kvinde i en gul jakke, som sidder med blodet løbende fra panden, var et af de første billeder, der satte ansigt på terroraktion i Bruxelles.

Kvinden i den gule jakke er ifølge avisen The Sun Nidhi Chaphekar, en indisk stewardesse og mor til to, der arbejder for flyselskabet Jet Airways. Nidhi har arbejdet for flyselskabet i 15 år. Kvinden skulle netop til at gå om bord på et fly mod Newark, USA, sammen med flyets øvrige besætning, da bomben detonerede.

Ifølge The Sun har den indiske stewardesse i den gule jakke befundet sig på sygehuset siden terrorangrebet. Ifølge den indiske ambassade er hendes tilstand stabil.

- Vi er så taknemmelige for, at hun overlevede denne frygtelige katastrofe, lyder det fra ambassaden.

- Det var rent instinkt

Fotografen bag billedet er den georgiske journalist Ketevan Kardava, som arbejder som korrespondent i Bruxelles for den statslige georgiske tv-station. Hun befandt sig i lufthavnens afgangshal, da den første bombe detonerede kun få meter fra hende.

Som rutineret reporter var den 56-årige Kardavas første reaktion at tage kameraet frem, samtidig med at panikken brød ud omkring hende.

- Jeg var i chok, og det var rent instinkt, fortæller hun til USA Today.

Det første billede hun tog, spredte sig med rekordfart og blev hurtigt symbol på det brutale angreb. Billedet forestiller to kvinder dækkede i blod efter eksplosionen.

- Jeg søgte efter mine ben

Ifølge Kardava var hun så chokeret over hændelsen, at hun knapt nok vidste, at hun selv var i live.

- Alle var dækket i blod. Mange mistede sine ben. Jeg begyndte at lede efter mine ben med mine hænder. Jeg ville mærke, at de stadig var der.

Terror i Belgien de seneste år

24. Maj 2014 blev 4 personer skudt og dræbt, da en bevæbnet mand åbnede ild på det Jødiske Museum i Bruxelles

D. 15. januar 2015 afværgede belgisk politi et stort anlagt terrorangreb flere steder. Det skete godt en uge efter angrebet på Charlie Hebdo i Paris. Flere af terroristerne bag angrebet var fra Bruxelles-forstaden Molenbeek.

Det førte til flere skyderier i Molenbeek i jagten på bagmændene.

Da Kardava blev klar over alvoren i situationen, begyndte hun at kalde på en læge. Men da der ikke kom nogen for at hjælpe, besluttede hun at tage sit kamera frem igen og tage flere billeder. Blandt andet det foto, som forestiller kvinden i den gule jakke.

- Hvad skal man gøre som journalist i sådan en situation? Hjælpe til? Råbe på en læge? Eller tage et billede? Jeg indså, at et billede var vigtigst for at vise verden, hvad der var sket, siger hun.