Kritik efter terror: Hvordan kunne politiet overse disse mænd?

16x9
De tre mænd som kørte bomberne ind i lufthavnen i Bruxelles. Manden i midten er Ibrahim el-Bakaroui. De to andre er ikke identificeret. Foto: Belgisk Politi / Belgisk Politi

På trods af en række advarsler var belgisk politi ikke i stand til at forhindre terrorangrebet. Det vækker undren.

For på trods af, at alle alarmklokker ringede, havde en gruppe eftersøgte terrorister alligevel held til at planlægge og udføre et angreb for næsen af ordensmagten og efterretningstjenesten.

Politiets indsats inden terrorangrebet i Bruxelles, rejser flere spørgsmål i Belgien i dag.

Le Soir, belgisk avis

- Havde man ikke efterretninger, der kunne advare om den truende nærhed af denne trussel?

Sådan lyder spørgsmålet i den belgiske avis Le Soir dagen efter terrorangrebet.

Avisens lederskribent spørger, om anholdelsen af den terrormistænkte Salah Abdeslam i sidste uge, ikke burde have medført et forhøjet sikkerhedsniveau i Bruxelles. 

Så sent som i søndags - altså to dage før terroraktionen - kunne Belgiens udenrigsminister Didier Reynders fortælle, at anholdelsen af Salah Abdeslam om fredagen tydede på, at noget var i gære.

- Han var klar til at begynde på noget nyt i Bruxelles, sagde Didier Reynders under et møde med den almennyttige fond GMF. 

Polititets efterlysning af Saleh Abdeslam.
Polititets efterlysning af Saleh Abdeslam. Foto: Twitter / Twitter

Samtidig fortalte ministeren, ifølge BBC Online, at politiet havde fundet ud af, at der var et hidtil ukendt terrornetværk omkring ham.

Mindre end to døgn senere eksploderede den første bombe i lufthavnen i Bruxelles.

I skrivende stund har belgisk politi sat navn på to terrorister, som ifølge ordensmagten detonerede bomberne i lufthavnen og metroen i Bruxelles og dræbte mindst 31.

De to mænd er den 29-årige Ibrahim el-Bakaroui og hans lillebror den 27-årige Khalid el-Bakraoui. De to mænd var kendt af politiet i forvejen, og de kunne sættes i forbindelse med terrororganisationen Islamisk Stat. 

Ibrahim El Bakraoui (t.v.) og Khalid El Bakraoui. Billedet er udleveret af Interpol.
Ibrahim El Bakraoui (t.v.) og Khalid El Bakraoui. Billedet er udleveret af Interpol. Foto: INTERPOL / HANDOUT / Scanpix Denmark

Lillebror - Khalid el-Bakraoui - har ifølge belgisk politi brugt et falsk navn til at leje to lejligheder, som er blevet brugt til lyssky aktiviteter.

Det ene lejemål, i Charleroi i det sydlige Belgien blev brugt som skjulested for de IS-terrorister som udførte angrebene i Paris i november, hvor 130 blev dræbt. 

Det andet lejemål i Bruxelles-bydelen Forest blev ransaget af belgisk og fransk politi en uge før terrorangrebene i Bruxelles og ledte politiet på sporet af Salah Abdeslam - den eneste kendte overlevende terrorist fra angrebene i Paris.

Belgisk og fransk politi under ransagningen af lejligheden i Bruxelles-bydelen Forest.
Belgisk og fransk politi under ransagningen af lejligheden i Bruxelles-bydelen Forest. Foto: Olivier Hoslet / Scanpix Denmark

Salah Abdeslam blev anholdt tre dage senere, men det var tilsyneladende et rent held, at ransagningen gav pote. Såvel vand- som elforsyningen til lejligheden havde været afbrudt i ugevis, så det kom som et chok for betjentene, da der pludselig blev åbnet ild mod dem inde fra lejligheden.

Et lykketræf

Det lykkedes to personer at undslippe fra lejligheden. Politiet har ikke oplyst, hvem de to flygtninge var, men ifølge ordensmagten ledte ransagningen til anholdelsen af Salah Abdeslam tre dage senere.

- Ved et lykketræf faldt politiet over, hvad der åbenbart udgør kernen i en terrorcelle i færd med at planlægge noget, sagde terrorekspert Claude Moniquet og tidligere fransk agent til nyhedsbureauet AFP efter ransagningen.

Belgien betaler for sin laden-stå-til.

Alain Marsaud, tidligere dommer

Belgisk politi stod altså med en flok stressede terrorister på fri fod i en millionby. Og efter angrebet kan det da også se ud til, at presset fra ordensmagten kan have spillet en rolle i angrebet. I et afskedsbrev fra den ene af de to brødre -  storebror Ibrahim el-Bakaroui - står der, at han havde travlt, og at han ikke ville ende i en celle. Brevet blev dog først fundet efter angrebet.

De talrige tegn på, at noget var i gære fik imidlertid ikke myndighederne til at hæve sikkerhedsniveauet i Bruxelles. Det blev på niveau 3 - det næsthøjeste niveau. Efter angrebene i Paris i november var sikkerhedsniveauet på 4 - det højeste niveau.

Om det havde betydet noget, at sikkerhedsniveauet var blevet hævet, er selvfølgelig umuligt at sige, men det ville have betydet mere politi og militær på gaderne i Bruxelles, og formentlig også i metroen og i lufthavnen, hvor angrebene fandt sted.

Belgiske sikkerhedsstyrker i lufthavnen i november, hvor sikkerhedsniveauet blev hævet efter terrorangrebene i Paris.
Belgiske sikkerhedsstyrker i lufthavnen i november, hvor sikkerhedsniveauet blev hævet efter terrorangrebene i Paris. Foto: DIRK WAEM / Scanpix Denmark

Indsatsen fra belgisk politi får også hårde ord med på vejen fra udlandet.

Myndighederne er naive

Faktisk kom der sønderlemmende kritik fra nabolandet Frankrig allerede i lørdags. Kritikken kom fra Alain Marsaud, en tidligere dommer med ansvar for terrorbekæmpelse.

- Hvordan kan det gå til, at det skulle tage fire måneder at anholde en af bagmændene, når det viser sig at han har opholdt sig inden for et meget afgrænset område i Bruxelles? (...) Man kan kun spørge sig selv om dygtigheden hos de belgiske indsats- og efterretningstjenester. 

Og den tidligere dommer gik længere end det - bemærk, at hans citat kom fire dage FØR angrebet i Bruxelles.

- Belgien betaler for sin laden-stå-til, når det har ladet et vist antal parallelsamfund agere. Personligt har jeg i månedsvis sagt ”Pas på Moelenbeek”. Det er et farligt arnested. Men har belgierne iværksat en tilstrækkelig overvågningsaktivitet i værk? Svaret er nej. De belgiske myndigheders naivitet har kostet vi franskmænd 130 døde.

Fra USA er kritikken endnu stærkere. Netmediet The Daily Beast har interviewet amerikanske sikkerhedskilder efter angrebet i Bruxelles.

Her sammenligner sikkerhedskilden - der ønsker at være anonym - belgisk politi med børn.

- Det er skidedårligt håndværk, siger han.