Udland

Torontos skandaleramte eksborgmester er død

Rob Ford, der blev kendt verden over på grund af skandale om misbrug af crack og aggressiv adfærd, er død.

Den skandaleramte politiker og tidligere borgmester i Toronto Rob Ford er død efter at have kæmpet med en aggressiv kræftform i 18 måneder. Han blev 46 år.

Borgmesteren, der tiltrådte posten i 2010, blev internationalt bemærket, da han i 2013 blev fanget på en video, hvor han man tydeligt kunne se ham ryge crack-kokain.

Skandalerne eskalerede, og flere trådte frem offentligt og fortalte om episoder, hvor Rob Ford havde opført sig upassende og havde virket som om, at han var under indflydelse af stoffer. Samtidig optrådte Rob Ford flere gange meget aggressivt og truede flere journalister med at myrde dem.

I efteråret 2013 var Rob Ford under politiefterforskning og et stort pres for at trække sig. I november indrømmede han dog at have taget stoffet.

- Jeg har prøvet crack. Nok under en af mine drukture, sagde borgmesteren i et klip, der spredte sig til hele verden, indrømmede Rob Ford.

Aggressiv kræft satte stopper for skandalerne

På trods af skandalerne, så havde Rob Ford planer om at stille op som borgmester i 2014, men det blev der sat en stopper for, da han fandt ud af, at han var syg. I stedet stillede han op til byrådet og vandt.

Rob Ford fik ellers fjernet en tumor i maj 2015, men annoncerede allerede i oktober, at lægerne havde fundet to mere i hans blære.

Tirsdag annoncerede hans familie, at Rob Ford var afgået ved døden. De skrev i en officel erklæring

- Det er med tungt hjerte og sorg, at Ford familien annoncerer at deres elskede søn, bror, mand, far og byrådsmedlem Rob Ford tidligere i dag er død 46 år gammel.

- Han var en dedikeret mand af folket, og han brugt sit liv på at betjene borgerne i Toronto. Familien beder offentligheden om at respekterer deres privatliv og beder med dem. Familien vil ikke komme med en erklæring til medierne og vil ikke besvare nogle spørgsmål.