Udland

Verden mangler mange milliarder til hiv-bekæmpelse

Der kommer til at mangle hundredvis af milliarder til bekæmpelsen af hiv-smitte i afrikanske lande.

Den globale hiv-epidemi er meget langt fra at være slut, og den risikerer at blive værre i årene frem til 2050, hvis der ikke bliver skaffet et astronomisk milliardbeløb til bekæmpelsen af hiv-smitte.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

Alene de ni lande, der har flest smittede indbyggere, vil komme til at mangle 648 milliarder kroner for at kunne fortsætte deres nuværende hiv-indsats.

1725 mia. for at behandle alle i de ni lande

Og skal landene, der alle ligger i det sydlige Afrika, i modsætning til i dag ovenikøbet få råd til at behandle alle deres smittede, så kommer der til at mangle næsten det tredobbelte beløb, 1725 milliarder kroner.

Det er hovedkonklusionen i en nyligt offentliggjort rapport fra det amerikanske Harvard University ifølge Kristeligt Dagblad.

Tilsammen står de ni lande - Etiopien, Kenya, Malawi, Nigeria, Sydafrika, Tanzania, Uganda, Zambia og Zimbabwe - for syv ud af ti hiv- og aidstilfælde på kontinentet. Ikke ét af landene vil være i stand til at løfte omkostningerne, men verden har ikke råd til at undlade at hjælpe, advarer forskerne.

Har taget hånd om sygdommen

De afrikanske lande har taget hånd om sygdommen, understreger professor i virussygdomme ved Københavns Universitet og overlæge på Rigshospitalets Infektionsmedicinske Afdeling, Jens Lundgren, der i en årrække har forsket i hiv-virussets udbredelse og behandling.

- De har faktisk formået at forhindre antallet af smittede i at vokse år for år i modsætning til Europa, hvor antallet af nysmittede stiger. Vi vurderer, at der sidste år døde cirka 100.000 mennesker i Europa af aids-relaterede årsager, og at de 80.000-90.000 af dødsfaldene kunne være undgået med behandling, siger han til Kristeligt Dagblad.

Stigningen hænger i høj grad sammen med udviklingen i Østeuropa, hvor især Rusland længe har ignoreret det voksende sygdomsproblem i befolkningen ifølge Jens Lundgren.