Udland

Her dukker atomubåd op ud af det blå

På imponerende vis brager en 6000 tons tung amerikansk ubåd pludselig op af Ishavet.

Fascinerende billeder af en ubåd på militær øvelse i Ishavet giver et sjældent indblik i, hvordan man opererer i ufremkommelige egne.

Det er US Navy, den maritime gren af det amerikanske forsvar, der har delt klippet af den 6000 tons tunge såkaldte angrebsubåd på YouTube.

Optagelserne er fra den 10. marts, og lavet i forbindelse med ICEX 2016 (Ice Exercise 2016, red.) - en fem uger lang øvelse, der skal undersøge, teste og evaluere den operative tilstand i området.

Se angrebsubåden bryde den arktiske is i videoklippet øverst i artiklen.

Ubåden, der hedder USS Hartford, ankommer til det arktiske militærområde kaldet 'Camp Sargo'.

Den nyoprettede Camp Sargo danner rammen om ICEX 2016, og består af en kommandocentral, indkvartering og basale fornødenheder til op mod 70 personer af gangen.

Efter at have braget gennem den tykke isskorpe ser man hjælpere fra Camp Sargo fjerne isen fra ubådens luge med en motorsav.

Besætning på USS Hartford, der er af Los Angeles-klassen, som er den mest udbredte atomdrevne angrebsubåd, består af 110 mand.

Den 110 meter lange ubåd er fra 1993, har en topfart omkring 25 knob og er bevæbnet med fire 660 mm torpedorør.

Også en anden lignende ubåd, USS Hampton, deltager i øvelsen.

Rig tradition for iskolde missioner

Den amerikanske marine har gennemført missioner under Ishavet i mere en 50 år. Det hele startede med verdens første atomdrevne fartøj, den legendariske USS Nautilus, der i slutningen af 1950’erne udforskede regionen.

Siden er det blevet til mere end 26 missioner, skriver den amerikanske marine, hvor altså ICEX 2016 er seneste skud på stammen.