Udland

Migrantaftale på plads mellem EU og Tyrkiet - skal stoppe flygtningestrømmen

Ledere fra de 28 EU-lande er blevet enige med Tyrkiet om en migrationsaftale, der skal sætte en prop i flygtningestrømmen.

Aftalen

  • Tyrkiet får i alt 45 milliarder kroner. 
  • Tyrkiske statsborgere får fri adgang til EU-lande i op til tre måneder, hvis 72 EU-krav er opfyldt.
  • Flygtninge og migranter fra de græske øer sendes tilbage over Det Ægæiske Hav til Tyrkiet fra søndag d. 20. marts.
  • For hver syrisk flygtning, der sendes retur til Tyrkiet fra de græske øer, skal EU tage en anden syrisk flygtning fra en lejr i Tyrkiet og genhuse vedkommende i EU.

Tyrkiet har nikket ja til en migrationsaftale med EU-landenes 28 stats- og regeringschefer.. Det skriver EU-præsident Donald Tusk på twitter.

Prop for migrantstrøm

Tyrkiet skal fra den 20.marts 2016 tilbagetage alle de migranter, der kommer fra Grækenland til Tyrkiet. Aftalen er indgået efter intense forhandlinger mellem Donald Tusk og Tyrkiets premierminister, Ahmet Davutoglu. 

Alle flygtninge og migranter, der ankommer efter denne dato, vil blive sendt tilbage. Selve tilbagesendelserne vil begynde mandag 4. april, siger en tyrkisk diplomat ifølge Reuters.

Det understreges dog i aftalen mellem EU og Tyrkiet, at der ikke bliver tale om massetilbagesendelser, men at returrejser vil ske efter individuel bedømmelse af hver enkelt sag og med ankemulighed, alt sammen ifølge parterne i fuld overensstemmelse med internationale love og EU-lovgivning.

- Det her handler fra EU's side om, at man håber på at sætte en prop i migrantstrømmen til Europa, siger Lotte Mejlhede.

Fire emner på bordet

Samtidig er der indgået et kompromis om Tyrkiets ønske om mere fart på de langstrakte udvidelsesforhandlinger med EU. Her bliver kapitel 33, der handler om budgetspørgsmål, åbnet i første omgang, mens andre kapitler kan blive åbnet senere.

EU lover også Tyrkiet at sætte mere fart på udbetalingen af tre milliarder euro (22,5 milliarder kroner) til projekter til fordel for syriske flygtninge i Tyrkiet. Ifølge aftalen skal EU og Tyrkiet inden for en uge identificere en række flygtningeprojekter, som EU-landene hurtigt kan bidrage til med allerede aftalte penge.

EU lover også yderligere tre milliarder euro til støtte for syriske flygtninge i Tyrkiet frem mod 2018, når den første pulje på et tilsvarende beløb er brugt.

Tyrkiet får visumliberalisering

Desuden lover EU visumfri adgang for tyrkere fra udgangen ad juni, hvis ellers Tyrkiet lever op til en række fastsatte kriterier inden denne fremrykkede måldato.

- Det vigtigste tyrkerne har fået er en visumliberalisering, forklarer Lotte Mejlhede. Visumliberaliseringen betyder, at borgere fra Tyrkiet kan besøge andre EU-lande i op til tre måneder.

Marlene Wind, professor, international politi, Københavns Universitet, forklarer, at det at tyrkerne skal få adgang til at besøge EU-landene er noget, som man tager meget roligt.

- Der er ikke rigtig nogen, der tror på, at tyrkerne i den nærmeste fremtid vil komme væltende over grænserne, siger Marlene Wind.

- Men det tror og håber tyrkerne på, siger Lotte Mejlhede.

Tyrkiet har til gengæld fået lovning på hurtigere at få udbetalt tre milliarder euro fra EU-landene til flygtningeprojekter i landet.

Statsministeren: Danmark vil bidrage med yderligere mandskab

Statsminister Lars Løkke Rasmussen fastslår efter aftalen med Tyrkiet, at Danmark vil bidrage yderligere med mandskab til Grækenland. Landet står efter aftalen over for at skulle sende flygtninge- og migranter tilbage til Tyrkiet:

 - Vi vil gerne bidrage, vi vil gerne være med. EU-Kommissionen er ved at danne sig et overblik over det mere præcise behov for tolke, logistik- og politifolk.

 - Danmark vil med kort varsel formentlig umiddelbart efter påske sende yderligere 20 personer til Grækenland, som skal hjælpe med asylsagsbehandling og politiarbejde, siger Lars Løkke Rasmussen.

Danmark vil muligvis også via Beredskabsstyrelsen stille indkvarteringskapacitet til rådighed for flygtninge i Grækenland.