Udland

Forskere gør overraskende fund: Knogle tyder på dinosaurus snart blev mor

Et hold amerikanske forskere mener at have fundet en knogle i et fossil af en Tyrannosaurus rex. Knoglen afslører graviditet og bringer forskere tættere på at kunne bestemme kønnene på de store dyr. JOHN MACDOUGALL / Scanpix Denmark

Forskere mener at have fundet fossiler fra en Tyrannosaurus rex. Og højst overraskende indikerer knoglerne, at dinosaurussen var en hun.

Der er meget, som forbliver et mysterium, når det kommer til de store dinosaurusser, der vandrede rundt på kloden for millioner af år siden.

Ikke desto mindre har et hold amerikanske forskere for nylig gjort et fossilfund, som kan gøre os en smule klogere på de store dyr.

Ifølge CNN har forskere fra statsuniversitetet og videnskabsmuseet i North Carolina fundet en ganske særlig knogle i et fossil af den store kødædende dinosaurus, Tyrannosaurus rex.

Knogle afslører graviditet

Knoglen er fundet i dinosaurussens lårben og er angiveligt en såkaldt 'medullær' knogle, der er en marvagtig knogle. 

Det særlige ved knoglen er, at den kun findes i hunfugle i perioden før eller under deres æglægning. 

Nu mener forskerne, at de endelige er et skridt tættere på at kunne finde forskelle mellem hanner og hunner.

- Vi ved næsten intet om kønsbundne træk i uddøde dinosaurusser. Dinosaurusser var ikke generte omkring seksuelle signaler. De havde klokker, horn, fløjter og andre dikkedarer, men alligevel har vi bare ikke haft en pålidelig måde, hvorpå vi kunne skelne hannerne fra hunnerne, siger Lindsay Zanno, palæontolog på videnskabsmuseet, ifølge CNN. 

Gravide dinosaurusser har et kemisk fingeraftryk

- At vi nu kan identificere en dinosaurus som en hun, åbner en helt ny verden af muligheder. Nu hvor vi kan bevise, at gravide dinosaurusser havde et 'kemisk fingeraftryk', bør vi gøre en stor indsats for at finde ud af endnu mere, fastslår palæontologen.

Dinosaurussen Tyrannosaurus rex tilhører familien Tyrannosauridae, der levede for 68-65 millioner år siden i Kridttiden.

Den store dinosaurus var tung og kødædende og kendetegnes ved et stort hoved, kraftige tænder, veludviklede baglemmer og meget små forlemmer.