Udland

Breiviks advokat bruger dansk sag som argument

Advokat Øystein Storrvik henviser til sagen om danske Peter Rohde, der sad isolationsfængslet i 11 måneder.

En gammel dansk sag blev nævnt ved et indledende retsmøde i fængslet i Skien tirsdag, hvor Anders Behring Breiviks sag mod den norske stat er i gang. Breivik har sagsøgt staten, fordi han er utilfreds med sine afsoningsforhold.

Således henviste Breiviks advokat, Øystein Storrvik, i sin indledningstale til den danske sag om den tidligere elitesvømmer Peter Rohde, der sad isolationsfængslet i 11 måneder.

Øystein Storrvik forklarede, at den danske celle, som Peter Rohde sad i, kan sammenlignes med en norsk fængselscelle.

- Dette er sammenligneligt med et norsk system. Og rettens vurdering dengang var, at 11 måneders isolation kan skabe helbredsproblemer, siger advokaten.

Dømt for kokainsmugling

Peter Rohde blev i 1994 dømt for at have smuglet kokain. I september 2000 fik han af Højesteret tilkendt en erstatning på 1,1 millioner kroner, fordi isolationsfængslingen gjorde ham psykisk syg.

Højesteretsdommerne afviste dog, at længden af isolationsfængslingen var et brud på menneskerettighedskonventionens forbud mod tortur.

Peter Rohde tog alligevel anklagerne om tortur til Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg, men den danske stat blev her frikendt for anklagerne.

Anders Behring Breivik anklager den norske stat for brud på de europæiske menneskerettighedskonventioner, som handler om tortur og respekt for privat- og familielivet.

Retssagen begyndte tirsdag og varer fire dage.