Udland

13-årig pige lammet af energidrik - nu går hendes advarsel verden rundt

En skolepige fra Skotland har fået forbud mod at drikke energidrik, da hun risikerer at få hjertestop. Nu går familiens advarsel viralt.

De er spækket med koffein og giver energi til trætte kroppe. 

Men nu er der igen kommet fokus på de koffeinholdige energidrikke, efter en forskrækket mor og datter fra Skotland har advaret mod drikkene.

Advarslen kommer i kølvandet på, at den 13-årige datter Caitlin Fraser faldt om i skolen med symptomer på et slagtilfælde, efter hun havde drukket energidrikke, skriver Mirror. Siden har flere andre medier taget historien op, og den deles flittigt på de sociale medier - blandt andet er familiens historie delt mere end 3.800 gange på Expressens Facebook-side.

En flaske mere kan være livsfarlig

Den 13-årige skolepige faldt om i sit klasselokale på en skole i North Lanarkshire, da hun pludseligt ikke kunne mærke højre side af kroppen.

Hun blev hurtigt fragtet til hospitalet, hvor lægerne konkluderede, at hun havde for meget koffein i kroppen, og at stoffet havde ophobet sig i hendes system. 

- Jeg plejede at drikke Emerge (energidrikmærke, red) hver dag til frokost fra isbilen parkeret lige foran skolen. Men lægerne har sagt, at hvis jeg drikker energidrik igen, så kan jeg ende med at få hjertestop, forklarer 13-årig Caitlin Fraser til Mirror og fastslår: 

- Jeg ønsker blot at gøre folk opmærksom på, hvad der skete for mig - ja, det er meget sjældent, men det kan altså ske. Vær sød og prøv at skære ned på energidrikke. Det var en meget, meget skræmmende oplevelse for mig, men jeg er taknemmelig for, at jeg havde mine venner og min familie til at hjælpe mig igennem. 

Markant stigning i salget af energidrikke

Det er langt fra første gang, der er fokus på energidrikkene. Både i udlandet og herhjemme er de energigivende læskedrikke jævnligt i spotlyset. 

Siden det i 2009 blev gjort lovligt at sælge energidrikke i Danmark, er det kun gået en vej med salget, og det er opad. Ifølge en rapport fra DTU blev mængden af solgt energidrik næsten tredoblet fra 2010 til 2013 fra knap fire millioner liter til godt 11 millioner liter. Og sidste år kom det frem i en undersøgelse fra Slagelse Kommune, at hver tredje dreng i 9.-10. klasse drikker energidrik mindst to gange om ugen.

Det øgede indtag af drikkene har blandt andet fået Forbrugerrådet Tænk til at opfordre detailhandlen til at stoppe salget af energidrikke, ligesom også Giftlinjen på Bispebjerg Hospital har advaret mod udviklingen blandt børn og unge. 

Ifølge Fødevarestyrelsen kan et højt koffeinindtag resultere i urolige og irritable børn og unge. De kan også opleve hjertebanken, mavesmerter, kvalme, muskelrystelser og hovedpine, som kan være til gene for indlæring og trivsel.